Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Υπερικό ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο

Βαλσαμόχορτο-Σπαθόχορτο-Υπερικό το διάτρητο-Hypericum perforatum- St.John’s wort
   Αυτό το βότανο που στην κυριολεξία  είναι το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής έχει πολλές-πολλές εφαρμογές. Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.
   H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής.
   Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. H μορφή, οι αναλογίες και οι τρόποι χρήσης του βαλσαμόχορτου εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που για κανένα λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί γιατρό.   
   Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.
   Tο βάλσαμο θεωρείται:
• Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.
• Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
• Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.
• Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
• Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
• Διουρητικό.
• Σπασμολυτικό.
• Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
 • Aντιπυρετικό και παυσίπονο.
    Είναι το βότανο της ευζωίας και είναι κατάλληλο για τα εξής και όχι μόνο .......
    Κρυολόγημα:Για να προλάβετε το κοινό μας κρυολόγημα,δεν έχετε παρά να πίνετε ένα με δύο φλιτζάνια αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου κατά διαστήματα στην διάρκεια του χειμώνα. Αν ήδη έχετε κρυολόγημα,μην καθυστερείτε,πίνετε τρία φλυτζάνια έγχυμαβαλσαμόχορτου την ημέρα με το φαγητό σας άν έχετε ερεθισμένο λαιμό,κάντε γαργάρες με έγχυμα βασλαμόχορτου.
    Εμμηνόπαυση:Το βαλσαμόχορτο -θα εκπλαγείτε-είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση,  μειώνει τις εφιδρώσεις,  μειώνει την ευερεθιστότητα,  μειώνει τις αϋπνίες,  μειώνει την νευρικότητα,  μπορεί να εξαλείψει την κατάθλιψη,  κάντε λοιπόνέγχυμα βασλαμόχορτου και πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορείτε να το πίνετε και κατά την διάρκεια του γεύματός σας, όταν νιώθετε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας σας θα έχετε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.
    Κατάθλιψη:Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης,  συμβουλευτείτε τον βοτανολόγο σας, τοβαλσαμόχορτο μπορείτε να το παίρνετε για την κατάθλιψη για μεγάλα διαστήματα, να το σταματάτε και μετά να ξαναρχίζετε, δεν προκαλεί εθισμό και δεν φέρνει υπνηλία, κάντε έγχυμα βαλσαμόχορτου και πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μαζί με το φαγητό σας. 
   Αϋπνία:Aν υποφέρετε από αϋπνίες το βαλσαμόχορτο μπορεί να σας βοηθήσει, κάντε έγχυμα από το βότανο και πίνετε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, πίνοντας το ένα φλιτζάνι λίγο πριν κοιμηθείτε. θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και ένα ζεστό μπάνιο με βαλσαμόχορτο λίγο πριν να ξαπλώσετε, στο νερό της μπανιέρας σας στάξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: