Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δεντρολίβανο ή .. αρισμαρί για τους Κρητικούς

Γενικά

Το δενδρολίβανο και το άρωμα του είναι συνυφασμένο με την μαγειρική, το αιθέριο έλαιο όμως που προέρχεται από τα άνθοι του, έχει πολλές θεραπευτικές δράσεις, στο σώμα & το νου.
Το δενδρολίβανο είναι θάμνος που πλέον καλλιεργείτε σε όλο τον κόσμο, στη Μεσόγειο το βρίσκουμε να φυτρώνει και στην εξοχή.
Το άρωμα του αιθέριου ελαίου ανάλογα με την περιοχή ποικίλει, για παράδειγμα στη Γαλλία το άρωμα του είναι έντονα καμφορούχο, ενώ στην Τυνησία η ποικιλία εκεί έχει ένα φρέσκια και πιπεράτη νότα.

Ιδιότητες

Έχει έντονη αντισηπτική και αντί-βακτηριδιακή δράση. Προσφέρει τόνωση στο νευρικό σύστημα και έτσι χρησιμοποιείτε ως διεγερτικό σε πνευματικές εργασίες. Το άρωμα μερικών σταγόνων του αιθέριου δίνουν την αίσθηση πνευματικής διαύγειας.

Επίσης βοηθάει και στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων, από ένα απλό κρυολόγημα, ιγμορίτιδα μέχρι και στο άσθμα. Χρησιμοποιείστε σε εισπνοές ατμού, διαλυμένο μέσα σε αμυγδαλέλαιο ή σταφυλοκουκουτσέλαιο; σε εντριβές στο στέρνο και στο μπάνιο.

Η Patricia Davis η συγγραφέας του βιβλίου Aromatherapy An A-Z, αναφέρει πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε, διότι το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου μπορεί να προκαλέσει κρίσεις σαν επιληπτικού  τύπου, ενώ σε μικρές ποσότητες μπορεί και να θεραπεύσει την επιληψία.

Και μια τελευταία του ιδιότητα που θα αναφέρω είναι η αναλγησία που προσφέρει, ειδικά σε κουρασμένους μύες, ρευματισμούς και αρθριτικά.


Συνταγές

Ποδόλουτρο για κουρασμένα πόδια
2 σταγόνες χαμομήλι αιθέριο έλαιο
15ml μηλόξιδο
Αναμείξτε τα παραπάνω υλικά μέσα με ζεστό νερό. Και αφήστε τα πόδια σας να το απόλαύσουν για 15 με 20 λεπτα.
Μάσκα προσώπου με δενδρολίβανο, λεβάντα & μέλι
Είναι μια υπέροχη ενυδατική μάσκα, ιδιαίτερα για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες.
Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα που κάνουν την όψη της επιδερμίδας μας θαμπή και το μέλι ενυδατώνει το δέρμα . Τα βότανα βοηθούν στο βαθύ καθαρισμό και στην εξισορρόπηση του σμήγματος.
Για καλύτερα αποτελέσματα απλώστε σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό και αφήστε για 15-20 λεπτά.

Υλικά:
25γρ. φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου (ή 15γρ. αποξηραμένα)
25γρ.   φρέσκα άνθη λεβάντας (ή 15γρ. αποξηραμένα)
225 γρ. μέλι
ένα λεπτό σουρωτήρι

Τοποθετήστε σε μπεν μαρί ένα μπωλ με το μέλι και τα βότανα και αφήστε για 30 λεπτά. (προσέξτε το νερό να σιγοβράζει). Έπειτα βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα για επιπλέον 2 ώρες. Περάστε από το σουρωτήρι το μείγμα και τοποθετήστε σε ένα καθαρό γυάλινο κατά προτίμηση δοχείο. Η μάσκα είναι έτοιμη, θα σας κρατήσει για 7-8 μήνες. Φυλάξτε σε σκοτεινό μέρος, μακριά από υγρασία.

Αποσμητικό με μηλόξιδο & βότανα
Η εφίδρωση από μόνη της δεν έχει μυρωδιά, η δράση των βακτηριδίων που αναπτύσσονται και διασπώνται στην περιοχή, επιφέρει αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα. Τα αποσμητικά του εμπορίου πολλές φορές δημιουργούν ερεθισμούς και αλλεργίες. Αυτό το αφέψημα είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση - θα καταστρέψει τα βακτήρια που δημιουργούν την δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα χωρίς να  επηρεάσει αρνητικά την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης.

Υλικά:
Σε ένα βάζο, γεμίζουμε το 1/4 με φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου (ψιλοκομμένα) ή 1/8 αποξηραμένα φύλλα.
επίσης προσθέτουμε το 1/4 του βάζου φρέσκα άνθη λεβάντας ή 1/8 αποξηραμένα
μηλόξιδο, ζεστό
απιονισμένο νερό, ζεστό
χάρτινο φίλτρο καφέ (που κάνουμε τον γαλλικό στην καφετιέρα)

Βάζουμε τα βότανα μέσα στο βάζο και γεμίζουμε το υπόλοιπο με ένα διάλυμα μηλόξιδου και νερού 50/50. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το βάζο σκεπασμένο μέχρι το επόμενο πρωί. Έπειτα το περνάμε από το φίλτρο του καφέ. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο ή μπουκάλι.Σε ένα κομμάτι βαμβάκι ποτίσουμε λίγο και περνάμε από τις μασχάλες μας. Το μείγμα αυτό θα κρατήσει για αρκετούς μήνες!
 
Πηγή : http://amamelisoils.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: