Γιατί φυσικά?

Καθημερινά χρησιμοποιούμε ένα σωρό προϊόντα "περιποίησης" από αποσμητικά, οδοντόπαστες, καλλυντικά, κρέμες, μακιγιάζ κτλ
Έχουν πολύ όμορφες συσκευασίες, μυρίζουν και φαίνονται δελεαστικά. Τι κρύβει όμως ένα καλοστημένο διαφημιστικό τρικ? Παρακάτω σας παραθέτω κάποια κύρια συστατικά που θα βρείτε στα περισσότερα προϊόντα. Αρκεί να διαβάσετε πίσω στην ετικέτα τα συστατικά. Τα συστατικά αναγράφονται με τη σειρά μεγαλύτερης συγκέντρωσης στο τελικό προϊόν. Ακόμα κι αν δεν επιλέγετε τη φυσική προσέγγιση, ως καταναλωτές θα είστε σε θέση να επιλέγετε με σωστά κριτήρια και όχι με βάση τη μύτη ή τα μάτια σας μόνο :)

Επίσης, να αναφέρω εδώ, πως αν ένα προιόν έχει "βαφτιστεί" φυσικό, οργανικό, βιολογικό κτλ δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Πίσω από το καλοστημένο μάρκετινγκ ενός brand κρύβεται ένα team ανθρώπων που βλέπουν τις πωλήσεις τους και τρίβουν τα χέρια τους με την άγνοια του καταναλωτικού τους κοινού. Αν γνώριζε ο καταναλωτής γιατί του ζητάνε να πληρώσει τόσα χρήματα για "αυτά" τα προϊόντα, πιθανότατα, δεν θα τα έδινε.
Εδώ, να διευκρινήσω πως χειροποίητο δε σημαίνει απαραίτητα φυσικό (ή φυτικό) και φυσικό δε σημαίνει οργανικό ή βιολογικό. Εγώ προσπαθώ να συνδυάσω τον παράγοντα ποιότητα με το κόστος. Έτσι μπορώ να επιλέξω πως θέλω να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Στα προϊοντα που φτιάχνω επίσης υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα το κόστος που επιθυμώ να έχουν, και τους προμηθευτές μου.
Πχ: Τα σαπούνια γλυκερίνης που φτιάχνουν κάποιοι είναι έτοιμες σαπουνόμαζες που τις λιώνουν σε φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουν χρώμα και άρωμα και βουαλά! Απλά είναι ωραία στο μάτι επειδή μπαίνουν σε ωραία καλούπια. Δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι δεν είναι καλά σαν σαπούνια, αλλά σίγουρα δεν είναι φυσικά.

Διαβάστε εδώ τη διαφορά φυσικού σαπουνιού από τα σαπούνια γλυκερίνης

Η ομορφιά να σημειώσω πως δεν είναι μόνο εξωτερική υπόθεση. Ξεκινάει από μέσα προς τα έξω και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως οι διατροφικές μας συνήθειες, το κάπνισμα, ο ύπνος, η ζωή στις πόλεις και βέβαια η ψυχολογία μας.
Μην περιμένουμε καμμία "μαγική συνταγή" όσο δραστική και αν είναι (η φύση δίνει απλόχερα τα δώρα της) να μας αδυνατίσει, να ομορφύνει ή να λύσει δερματικά προβλήματα αν δεν κάνουμε κι εμείς κάτι γι αυτό. Αν δηλαδή βγάζουμε σπυράκια όταν υπερκαταναλώνουμε σοκολάτες, δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβουμε τι πάει στραβά.

Αν όντως αγαπάμε τον εαυτό μας, φροντίζουμε όλες τις πτυχές του, σώμα, νου και πνεύμα.
Σίγουρα, το να καταπονούμε το σώμα μας πάνω σε 12ποντα, κάνουμε σολάριουμ, χημικές δίαιτες, βαρύ make-up καθημερινά, τοξίνες, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χημικά πίλινγκ σίγουρα μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο (βλακείας και καταναλωτισμού) που θα μας κάνει όλο και πιο ανασφαλείς, χαωμένους και σίγουρα μεγαλώνοντας πιο ταλαιπωρημένους. Θα χρειαζόμαστε όλο και πιο ισχυρά προιόντα για να "σβήσουμε" τη ζημιά των προηγουμένων προιόντων και πάει λέγοντας.
Είναι δυνατόν όλη αυτή η ταλαιπωρία (και σπατάλη χρημάτων) να ονομάζεται περιποίηση?

Επίσης, να πω εδώ, από δική μου καθαρά πεποίθηση, ότι όμορφοι άνθρωποι είναι οι χαρούμενοι άνθρωποι.  Όσα λεφτά και να χαλάμε σε ρούχα, μακιγιάζ, γυμναστήρια κτλ αν δεν είμαστε καλά και μέσα μας δεν γίνεται τίποτα.  Ευτυχήστε γιατί ομορφαίνει!

Το να φτιάξω τα δικά μου καλλυντικά, σαπούνια και είδη καθημερινής περιποίησης μου δίνει όχι μόνο το περιθώριο να γνωρίζω τι περιέχουν, αλλά να το κάνω πολύ οικονομικά, να τα προσαρμόζω στις δικές μου ανάγκες, να χαίρομαι την διαδικασία της δημιουργίας, και αυτονομούμαι σε μια κοινωνία που ελέγχεται από βιομηχανίες. Η βιομηχανία των καλλυντικών είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί υπολείματα της επεξεργασίας πετρελαίου, υποπροιόντα επεξεργασίας σιδήρου, αλουμινίου και συνθετικά συντηρητικά πάσης φύσεως, που δίνουν μεν το ισχυρό πλεονέκτημα του μικρού κόστους αλλά καμμία ουσιαστικά "καλλυντική" (πιο πιθανό ζημιογόνα) σύσταση.

Επιλέγοντας ένα μικρό παραγωγό στηρίζετε τις οριζόντιες αλληλέγγυες παραγωγικές διαδικασίες και χτυπάτε την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.

Επίσης αντιτίθεστε στα πειράματα σε ζώα τα οποία ζουν σε άθλιες συνθήκες γιατί... Έτσι μας αξίζει!

Μας αξίζει όντως? 
Ενημερωθείτε και κάντε τις επιλογές σας.

THINK LOCAL - SUPPORT CRAFTERS
SLS, PARABENS, SILICONES, ALCOHOL, BENZOATES, DETERGENTS FREE

Παραπομπές:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: