Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Φυσικό σαπούνι VS. Σαπούνι γλυκερίνης

Νομίζω ότι εδώ ήρθε η ώρα να τακτοποιήσουμε στο μυαλό μας κάποιες μπερδεμένες έννοιες! 


Χειροποίητο σαπούνι δε σημαίνει απαραίτητα ούτε φυσικό, ούτε βιολογικό. Φυσικό σαπούνι είναι το αποτέλεσμα ένωσης φυτικών ελαίων και διαλύματος αλκαλίων. Η χημική αντίδραση αυτών λέγεται σαπωνοποίηση και έχει ως παράγωγα σαπούνι και γλυκερίνη (εντός της σύστασης του σαπουνιού 25-30%)

Χειροποίητο σαπούνι μπορεί να είναι οτιδήποτε. Να περιέχει οτιδήποτε, να μυρίζει οτιδήποτε και να φαίνεται σαν σαπούνι ντιζάιν. Δεν είναι όμως έτσι! 



Η φωτό δείχνει σαπούνια τα οποία φτιάχνονται από έτοιμες συμπαγείς σαπουνόμαζες τις οποίες απλά ζεσταίνουν σε φούρνο μικροκυμμάτων για να λιώσουν, τους βάζουν συνθετικά χρώματα, αρώματα και μπιχλιμπίδια και γίνονται αυτά τα υπέροχα από πλευράς εμφάνισης σαπουνάκια. 
Τι νόημα έχει όμως για εσάς να δώσετε 3-4 € για να πάρετε κάτι που θα παίρνατε και από το σούπερ μάρκετ με λιγότερο απο 1 €?

Σε μπλογκ ενός προμηθευτή πρώτων υλών για σαπούνια / καλλυντικά βρήκα την εξής περιγραφή στην ενότητα "συνήθεις ερωτήσεις" : 


"Το σαπούνι γλυκερίνης είναι φυτικό;
Είναι ένα μίγμα υλικών με απορρυπαντική δράση. Τα υλικά αυτά είναι φυσικό σαπούνι από φυτικά λιπαρά, ημισυνθετικά απορρυπαντικά και πρόσθετα."

Παρ' όλα αυτά λέει πως είναι ασφαλές για χρήση από παιδιά. Δεν ξέρω για σας, εγώ παιδιά δεν έχω, αλλά δεν θα άφηνα φίλες να τα χρησιμοποιήσουν στα μωρά τους. Τι σημαίνει "ημισυνθετικά απορρυπαντικά και πρόσθετα"??

Συνεχίζοντας να ψάχνω σε ελληνικά και ξένα μπλογκς έπεσα πάνω στην χημική ανάλυση μιας βάσης (σαπουνόμαζα) γλυκερίνης:

Ingredient information: Aqua, Propylene glycol, Sodium stearate, Sodium laureth sulfate, Glycerin, Sodium chloride, Sodium laurate, Stearic acid, Lauric acid, Tetrasodium EDTA, Pentasodium pentetate, Titanium Dioxide,Sorbitol.
 Πάμε καλά? Τα μισά από αυτά είναι πετροχημικά συνθετικά συντηρητικά και σκουπίδια!

 Εν τω μεταξύ διαβεβαιώνουν όσοι τις πουλάνε ότι πρόκειται για φυτική γλυκερίνη σταθεροποιημένη, απόλυτα ασφαλή και αγνή. Κάπου εκεί λέω ότι πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι του πουλάνε φύκια για απορρυπαντικές κορδέλες. 1kg σαπουνόμαζας κοστίζει από 5 έως 7,50 € ανάλογα τον προμηθευτή και το είδος της βάσης. Πετάνε χρώματα, υπάρχουν τεχνικές που κάνουν πολύ ωραίες μίξεις και συνθέσεις, βάζουν μέσα χελωνάκια, αστεράκια, κομματάκια πολύχρωμα και τα πουλάνε 3 - 4 € τα 100γρ. 
Πολύ καλά όλα μέχρι εδώ, απλά αυτό δεν είναι ΣΑΠΟΥΝΙ !!! Απλά έχει βαφτιστεί, όπως βαφτίζονται άλλα κι άλλα προϊόντα φυσικά και πωλούνται καθώς οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες. 

Τα φυσικά σαπούνια παράγονται με τη θερμή και την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης, έχουν πλούσια θρεπτικά για την επιδερμίδα λάδια και βούτυρα, αιθέρια έλαια που προσδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες (ακμή, έκζεμα, λιπαρότητα) φυσικά πρόσθετα συστατικά περιποίησης (παπαρουνόσπορος, βότανα, βρώμη, μέλι, γάλα) και φυσικά χρώματα από κακάο, καφέ, βότανα, βιταμίνες κτλ. 
Αν υπάρχει κάποιο συνθετικό πρόσθετο, θα πρέπει να αναφέρεται ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής και να επιλέγει με ορθά κριτήρια για την προσωπική του φροντίδα, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με περιποίηση βρεφών, ή δερμάτων με ευαισθησίες / αλλεργίες / ακμή κτλ. 


Οι φωτό είναι από φυσικά σαπούνια που παρασκευάζω εγώ, με βοτανικά εκχυλίσματα, και πληθώρα φυσικών πρόσθετων για την κάλυψη των αναγκών της επιδερμίδας μας, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, και από άτομο σε άτομο. 

Τα σαπούνια γλυκερίνης δεν προσφέρουν ενυδάτωση, θρέψη, περιποίηση σε περιπτώσεις όπως τάση για ακμή, ξηροδερμία ή τάση για ερυθρότητα. Απλά καθαρίζουν και μυρίζουν ωραία. Έχω πάρει κι εγώ μια σαπουνόμαζα για να πειραματιστώ και να παίξω, δεν θα βγω να την πλασάρω όμως για φυσικό χειροποίητο σαπουνι. 


Facebook fan page : Baobab Tree House












10 σχόλια:

tripper είπε...

Αγαπητέ μου φίλε - φιλη

Είχα τη διαθεση να σου γραψω αναλυτικά για την κάθε χημική ένωση που αναφέρεις. Στην πορεία όμως, σκεφτηκα ότι το πιθανότερο είναι να σβήσεις το σχόλιο, επειδή απλά δε συμφωνεί με την αποψη σου.
Εαν όμως, εχω κάνει λάθος εκτίμιση, Θα σε παροτρύνω να ψαξεις ενα ενα τις ενωσεις αυτες, ωστε να καταλάβεις ότι το συμπερασμά σου είναι λανθασμένο.
Ενημερωτικά θα σου πω ότι, τρεις από τις ενωσεις που αναφέρεις περιεχονται στο Ελαιολαδο.
Φιλικά, Νικολαος

Tara είπε...

και το SLS?

Unknown είπε...

Επειδή τώρα μαθαίνω να φτιάχνω σαπούνια θα ηθελες να μου πεις ποια συνταγή χρησιμοποιεις εσύ με τις φυτικές φυσικές ουσίες που δεν ειναι βλαβερές όπως πιστεύεις;
ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Tara είπε...

Μιλάμε για ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης ή για σαπούνι γλυκερίνης?

Στείλε μου ένα email στο fallia_xz@hotmail.com για να σε κατατοπίσω πλήρως και να σου στείλω βιντεάκια αξιόπιστα, και συνταγές για να ξεκινήσεις.

Χρηστος είπε...

καλησπερα γαρυφαλλια,μην μπερδευει τα σαπουνια του εμποριου με τα σπιτικα σαπουνια.Τα χειροποιητα σαπουνια γλυκερινης (η αλλιως διαφανα)δεν εχουν καμια σχεση με τα "σαπουνια" γλυκερινης του εμποριου.Οντος τα σαπουνια και οι ετοιμες σαπουνομαζες εχουν πολα χημικα συστατικα και επιφανοδραστικες ουσιες που μακροπροθεσμα επιβαρινουν τον οργανισμο.Συνηθος τα προμηθευονται απο την κινα μιας κι εκει η διαφανη σαπουνομαζα ειναι αρκετα φθηνη.Αντιθετος τα σπιτικα σαπουνια γλυκερινης μπορουν να γινουν σχεδον με ολα τα βρωσιμα λαδια.Μπορεις κι εσυ να κανεις διαφανο σαπουνι με πρωτη υλη το λαδι και καυστικη σοδα.Αρκει να εχεις ορεξη και μερακη.Ενδεχομενος θα μπορουσα να σε βοηθησω πανω σε αυτο (μιας και ασχολουμε κι εγω) αρκει να αλαξεις τον τιτλο του θεματος και μην αποτρεπεις τον κοσμο να παιρνει σπιτικα σαπουνια γλυκερινης

Μαρία Παξιμάδη είπε...

Αγαπητέ Χρίστο ,θα σου ήμουν ευγνώμων αν μου έλεγες με ποιον τρόπο μπορώ να κάνω σαπούνια δίάφανα με ελαιόλαδο.Από την σαπουνόμαζα του ελαιολάδου που φτιάχνω και την χρησιμοποιώ όταν την χρειάζομαι ,πράγματι όταν την λιώνω βλέπω μεγάη ποσότητα γλυκρίνης .Την αφαιρείς με κάποιο τρόπο; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Tara είπε...

Αγαπητέ Χρήστο, έχεις απόλυτο δίκιο, παράλειψή μου που δεν διασαφήνισα τα έτη φωτός που χωρίζουν τις σαπουνόμαζες του εμπορίου από τα χειροποίητα σαπούνια γλυκερίνης. Το θέμα είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει να τα ξεχωρίσει και σίγουρα η πληθώρα αυτών που κυκλοφορούν είναι τέτοια. Θα επανορθώσω άμεσα.
Έχω δει σχετικά βίντεο με τη διαδικασία παραγωγής διάφανου σαπουνιού ελαιολάδου και δεν ψήθηκα να το κάνω. Προς το παρόν πειραματίζομαι με την παραγωγή υγρού. Μπορείς να με βοηθήσεις σε αυτό;

Unknown είπε...

πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που αναφερεις.μηπως θα μπορουσες να με βοηθησεις να βρω τον τροπο να χρησιμοποιησω την υγρη γλυκερινη που εχω ? μπορω να φτιαξω σαπουνι ή κερι με την υγρη γλυκερινη?
ΜΑΡΙΑ
mail ergastiritexnis@yahoo.gr
ευχαριστω πολυ

Unknown είπε...

ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΒΛΑΒΕΡΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΗΣΕΤΕ,ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ.

Unknown είπε...

Όλα αυτά για τη γλυκερίνη ωραία και καλά αλλά όλοι εμείς που θέλουμε να φτιάξουμε από την αρχή σαπούνι αληθινό δυσκολευόμαστε να βρούμε μια συνταγή.
Τα ξένα σάιτ από την άλλη είναι γεμάτα τέτοιες συνταγές.
Θέλουμε ελληνικές συνταγές σαπονιων