Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Υποκατάστατα ζάχαρης: Φυσικά VS. Τεχνητά

 Όλο το χειμώνα που μας πέρασε ήμουν σε διαδικασία πειραματισμού επάνω στις φυσικές εναλλακτικές της ζάχαρης. Θέλοντας να αποτοξινωθώ από λευκή ζάχαρη, ζύμες, λευκό αλεύρι και λιπαρά ξεκίνησα να επισκέπτομαι καταστήματα ΒΙΟ και να δοκιμάζω ότι υπήρχε. 
Μετά από σχετικές έρευνες στο ίντερνετ και συζητήσεις με φίλους που προάγουν το health living κατέληξα πως είναι καλύτερο κάποιος να καταναλώνει τελικά με μέτρο ζάχαρη, από ζαχαρίνη και ασπαρτάμη. Εγώ έπινα ελληνικό καφεδάκι με μέλι και ήμουν πανευτυχής. Δοκίμασα τη μελάσα σε σιρόπι αλλά και σε κόκκους, καστανή ζάχαρη κλασσικά, και πρόσφατα και το σιρόπι αγάυης. 
Αυτό που συνηθίζουμε να πίνουμε καφέ το πρωί με ζάχαρη και άδειο στομάχι είναι κατα τη γνώμη μου ο λόγος που όλοι κυκλοφορούν κανιβαλισμένοι στους δρόμους χαχαχαχ! 

Πριν γίνει αναφορά μερικών από τις πιο γνωστές γλυκαντικές ουσίες, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ένα προϊόν θεωρείται:

  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα όταν στα 100γρ στερεής τροφής περιέχει 5γρ σακχάρων ενώ στα 100ml υγρού περιέχει 2,5γρ σακχάρων
  • Χωρίς σάκχαρα όταν δεν περιέχονται πάνω από 0,5γρ σακχάρων στα 100γρ στερεού τροφίμου ή στα 100ml υγρού

Ακατέργαστη ζάχαρη 
Και αυτή η ζάχαρη είναι επεξεργασμένη συνήθως προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, απλά δεν περνάει το στάδιο επεξεργασίας όπου αφαιρείται η μελάσα και γι' αυτό έχει ένα καστανό χρώμα. 

Καστανή ζάχαρη 
Αυτή η κατηγορία είναι πιο μαλακή και συνήθως βρίσκεις 2 είδη: την μαύρη (πιο σκούρο καστανό χρώμα) και την καστανή ζάχαρη (πιο ανοιχτό καστανό χρώμα). Αυτή η ζάχαρη είναι βασικά η λευκή ζάχαρη στην οποία έχει προστεθεί μελάσα. Η άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο κενές θερμίδες. Βέβαια, η ποσότητα των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παίρνουμε από την καστανή ζάχαρη είναι πάρα πολύ μικρή.
Οι θερμίδες που δίνουν η λευκή και η καστανή ζάχαρη είναι παρεμφερείς. Η λευκή ζάχαρη, όμως, είναι πιο γλυκιά από την καστανή, γιατί το σιρόπι της μελάσας είναι κάπως γλυκόπικρο. Γενικά, καλό είναι να αποφεύγεται, όσο το δυνατόν, η ζάχαρη στη διατροφή μας.


Υδρογωνομένοι υδατάνθρακες 
 Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες δεν προκαλούν τερηδόνα, και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενώ δίνουν λιγότερες θερμίδες. 1 γραμμάριο πολυαλκοόλης αποδίδει 2,4 θερμίδες, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δίνει 4 θερμίδες. Άτομα τα οποία κάνουν ταχείας δράσης ινσουλίνη θα πρέπει να μάθουν να τις εκτιμάνε κατά τον υπολογισμό των μονάδων ινσουλίνης. Οι πιο γνωστές πολυαλκοόλες είναι η σορβιτόλη, η μαννιτόλη, η μαλτιτόλη, ισομαλτόζη, λακτιτόλη και η ξυλιτόλη.

Στέβια 
H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική ενώ πλέον καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Κίνα αλλά και πειραματικά και στη χώρα μας. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες.

Σιρόπι αγάυης 
Αποτελει τη νέα μόδα στα φυσικά γλυκαντικά. Το νέκταρ ή σιρόπι αγαύης προέρχεται από την αγαύη που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το κακτοειδές φυτό από το οποίο παίρνουμε και την τεκίλα. Το νέκταρ αγαύης ειναι πιο γλυκό από το μέλι αλλά χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη, δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το θετικό του στοιχείο είναι πως με ελάχιστη ποσότητα του νέκταρ παίρνεις την γλύκα που θέλεις. Στην περίπτωση της ζάχαρης, θα χρειαζόσουν 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα. Το κακό είναι πως εξαιτίας της σπανιότητάς του είναι πιο ακριβό και εύκολα θα υπάρξει σε έλλειψη.



Σιρόπι σφενδάμου 

Το σιρόπι σφενδάμου, κατακτά πλέον τα ράφια των σουπερμάρκετ, όπως γίνεται αρκετά χρόνια τώρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το χυμό που προκύπτει από δέντρα σφενδάμου στην Βόρειο Αμερική και τον Καναδά. Το σιρόπι μετά την περισυλλογή, θερμαίνεται για να αποβάλει το νερό που περιέχει στη φυσική του μορφή. Το αγνό σιρόπι σφενδάμου είναι ιδιαίτερα ακριβό προϊόν και για τον λόγο αυτό διατίθεται αναμεμειγμένο με άλλες γλυκαντικές ουσίες.


Μελάσα 
Η μελάσα ζαχαρότευτλου, αποτελεί το τελικό προϊόν από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης. Η μελάσα ζαχαροκάλαμου έχει ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση και άρωμα και χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σε γλυκίσματα και σε πλούσια κέικ φρούτων. Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μέλι, αλλά υπολείπεται σε βιταμίνη C. Η μαύρη ζάχαρη συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα (η μελάσα της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση). Το θετικό είναι πως η μελάσα μεταβολίζεται πιο αργά απ’ ό,τι η κοινή ζάχαρη αλλά σε επίπεδο θερμίδων, δεν γλιτώνεις κάτι.


 

Μέλι 
Τα 100 γρ μελιού περιέχουν 320 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι το κουταλάκι του γλυκού (5ml) έχει 16 θερμίδες. Εκτός από την υπέροχη γεύση που δίνει στα ροφήματά μας, είναι και ένας σύμμαχος ενάντια σε πολλές παθήσεις. Η καθημερινή του κατανάλωση ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθάει στην πέψη και κρατάει μακριά τις ιώσεις. 






Φρουκτόζη 
Η φρουκτόζη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία όπως και η ζάχαρη και αποδίδει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με αυτήν (1γρ δίνει 4 θερμίδες). Ο λόγος που συστήνεται στους διαβητικούς είναι επειδή ακολουθεί διαφορετικό μεταβολικό δρόμο, οπότε ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης πιο αργά σε σχέση με την καθαρή ζάχαρη. Επίσης 1γρ φρουκτόζης έχει διπλάσια γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μισή ποσότητα από αυτή της ζάχαρης για το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η φρουκτόζη, ως γλυκαντική ουσία ανεβάζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, οπότε η κατανάλωσή της πρέπει να είναι ελεγμένη.

Ασπαρτάμη : Η χημική ένωση που γλυκαίνει πικρά 
Οι απόψεις στο ίντερνετ είναι διχασμένες. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι γίνεται πολύς λόγος (καταστροφολογία) για το τίποτα και οι υπόλοιποι πως είναι συνδεδεμένη με καρκίνους, παχυσαρκία, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και άλλα πολλά. Εγώ βρήκα ότι η ασπαρτάμη αποτελείται από 3 συστατικά:
1. Μεθανόλη.
Αυτό είναι δηλητηριώδες αλκοόλη. Στον οργανισμό, η μεθανόλη διασπάται σε φορμαλδεΰδη, η οποία είναι δηλητήριο.

2. Φαινυλαλανίνη.
Αυτό μειώνει την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί σε εναλλαγές της διάθεσης (κατάθλιψη) και αυξημένη όρεξη! Αυτός είναι ο λόγος ασπαρτάμη είναι μία από τις κύριες αιτίες για την τρέχουσα επιδημία της παχυσαρκίας.

3. Ασπαρτικό οξύ.
Αυτή είναι μια νευρολογική τοξίνη συγκρίσιμη με MSG

Είναι χημικό βιομηχανικό παράγωγο και δεν υπάρχει πουθενά στη φυση. Αυτό για μένα είναι αρκετό για να μην το καταναλώνω. Το σώμα μου δεν είναι ο σκουπιδοντενεκές τους. 

Ζαχαρίνη
Η σακχαρίνη είναι παράγωγο του πετρελαίου και είναι η πρώτη τεχνητή γλυκαντική ύλη που χρησιμοποιήθηκε. Είναι 200-700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και δεν παρέχει θερμίδες αφού δεν μεταβολίζεται από το οργανισμό. Παλιότερα είχε κατηγορηθεί για καρκινογένεση αλλά τελευταίες έρευνες δεν το επιβεβαιώνουν. Η αποδεκτή καθημερινή ημερήσια πρόσληψη σακχαρίνης είναι τα 5mg / κιλό σωματικού βάρους.

Πηγές:
friendshipiseverything.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5413.html
veganhellas.gr 
 http://www.diatrofi.gr
http://www.veganhellas.gr#sthash.LqDHdhFX.dpuf
 Shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: