Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ξεσκεπάζοντας τη σύνθεση του Dove

O όρος beauty bar που του έχει δοθεί δεν έχει προβληματίσει κανέναν. Δεν θα μπορούσε να ονομάζεται beauty soap γιατί ελάχιστα περιέχει συστατικά που θα το έκαναν να μοιάζει με σαπούνι. Διαβάζοντας πολλά άρθρα σχετικά με τη Unilever γενικά, έπεσα πάνω σε ένα πολύ διαφωτιστικό και πλήρες άρθρο σχετικά με το "cream bar" ομορφιάς της σειράς Dove. 
Ας τα πάρουμε λίγο με τη σειρά: 

Καμία εταιρεία μαζικής παραγωγής ειδών προσωπικής περιποίησης που σέβεται τον εαυτό της δεν θα χρησιμοποιούσε πραγματικά έλαια και αιθέρια έλαια στα προϊόντα της, όσο τεράστιο όγκο παραγωγής κι αν βγάζει, το παν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. 
Τώρα αν αυτό παράλληλα έχει ως αποτέλεσμα το να πλένεται ο κόσμος με απόβλητα που μυρίζουν ωραία δεν είναι μεγάλης σημασίας. Είναι φθηνό και μυρίζει ωραία. 
Α! και στη διαφήμιση μας λένε πως έχει 1/4 ενυδατική κρέμα μέσα και αφήνει το δέρμα βελούδινο. Για να το λένε αλήθεια δεν θα ναι? 

Ας μην είμαστε πλεονέκτες! Μπορεί αθροιστικά ανα τα έτη χρήσης των σκουπιδιών τους να γινόμαστε υπογόνιμοι, να νοσούμε από αυτοάνοσα και εκφυλιστικές ασθένειες, να βγάζουμε εκζέματα, αλλεργίες, να παράγουμε όγκους σε εσωτερικά όργανα αλλά αφού μυρίζουν ωραία τι να γίνει? Να αφήσουμε το σώμα μας να έχει δική του μυρωδιά όταν μπορεί να μυρίζει άνθη κερασιάς και μωβ ρακούν? 

Παρακάτω θα μεταφέρω στα ελληνικά τη σύνθεση και το τι είναι το κάθε ένα από αυτά τα συστατικά στο "σαπούνι ομορφιάς" dove και βέβαια στην συντριπική πλειοψηφία των σαμπουάν και αφρόλουτρων ευρείας. 

Cocamidopropyl Betaine
ΔΙΜΕΘΥΛΑΜΙΝΗ - Περιβαλλοντική τοξίνη, τοξίνη του ανοσοποιητικού, αλλεργιογόνο. _
3-Διμεθυλαμινο-προπυλαμίνη - τοξίνη οργάνου συστήματος, Αλλεργιογόνα, τοξίνη του ανοσοποιητικού συστήματος, Ερεθισμός (δέρμα, τα μάτια, και πνεύμονες) _ νιτροζαμίνες - να προκαλέσει καρκίνο, Βλάβη του αναπαραγωγικού συστήματος, τοξίνη οργάνων. Τοxic!

Parfum
Η λέξη "άρωμα" ή "parfum" στην ετικέτα του προϊόντος αποτελεί κεκαλυμμένη μίγμα διαφόρων χημικών άρωμα και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται ως ουσίες διασποράς άρωμα. _περιβαλλοντική τοξίνη, τοξίνη του αναπνευστικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος τοξίνη, τοξίνη οργάνου συστήματος, Αλλεργιογόνα, Ερεθιστικό (δέρμα, μάτια , και τους πνεύμονες). Toxic!

Tetrasodium Edta
τοξίνη οργάνου συστήματος, ενισχυτικό απορρόφησης. ΕΝΙΣΧΥΕΙ την απορρόφηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ! Toxic~

CL 77891
Εναλλακτική ονομασία για το διοξείδιο του τιτανίου. _ προκαλεί καρκίνο, Οργανικού Συστήματος τοξικότητα, κοιλιακό άλγος, πονόλαιμος, χημική πνευμονίτιδα και η παρουσία του υγρού στους πνεύμονες. Toxic!

Lauric acid
Το λαυρικό οξύ είναι φυτικό λιπαρό οξύ που συναντάμε σε πολλά έλαια. (μη τοξικό)

Sodium Isethionate
Το ισαιθειονικό νάτριο είναι ένα οργανικό άλας. Οι πληροφορίες σχετικά είναι περιορισμένες.

Aqua
Το νερό θεωρείται γενικά ασφαλές. Τώρα το τι νερό.. είναι το λιγότερο :)

Sodium Stearate
Στεατικό νάτριο είναι το νάτριο άλας του στεατικού οξέος. Αυτό το λευκό στερεό είναι κοινώς, το σαπούνι .

Sodium Lauroyl Isethionate
Συνθετικό απορρυπαντική ένωση. Ουσιαστικά σχηματίζεται μέσω μιας χημικής διαδικασίας από τον άνθρωπο και όχι με φυσικές διαδικασίες.  Toxic!

Sodium Cocoate
Σαπωνοποιημένο έλαιο (καυστική σόδα + φυτικά λιπαρά οξέα) Τώρα το γιατί κρύβεται πίσω από αυτή την ονομασία, άγνωστο) Περισσότερες πληροφορίες μη επαρκείς.

Sodium Palm Kernelate
Σαπωνοποιημένο έλαιο φοινικοπυρηνέλαιου. Ως από πάνω.

Stearic Acid
Στεαρικό οξύ: Το λίπος από τους χοίρους, αγελάδες, πρόβατα, ακόμα και γάτων και σκύλων που θανατώνονται σε άσυλα αδέσποτων. Το λίπος είναι εκεί όπου είναι αποθηκευμένες οι τοξίνες και το λίπος από τα ζώα που εκτρέφονται σε μεγάλες βιομηχανίες σημαίνει ότι είναι γεμάτα φάρμακα και άλλα υπολείμματα από το γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια με τα οποία κατά βάση τρέφονται. (στην καλύτερη των περιπτώσεων) Dangerous!

Sodium Chloride
Mη βλαβερό συστατικό, το χλωριούχο νάτριο ουσιαστικά είναι το επιτραπέζιο αλάτι.

Sodium Tallowate
Λίπος βοδινού και υδροξείδιο του νατρίου 

Tetrasodium Etidronate
Παράγωγο διφωσφονικού οξέος. Περιορισμένες πληροφορίες επικινδυνότητας.

Sodium Palmitate
Σαπωνοποιημένο φοινικέλαιο κρυμμένο σε άλλη ονομασία. Περιορισμένες πληροφορίες.

Προτρέπω την ελεύθερη αναζήτηση περεταίρω πληροφοριών για την ενίσχυση της καταναλωτικής μας συνείδησης. Σε κάθε περίπτωση, το να αποφύγουμε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα είναι μη εφικτό 100% αλλά μπορούμε να καταναλώνουμε με συνείδηση και όχι ως θύματα επιτυχημένης διαφήμισης. 

Παραπομπές που έχει ενδιαφέρον να ακολουθήσετε:
www.ewg.org/skindeep/brand/Dove/

Η αστική ζωή από μόνη της είναι πηγή ασθενειών ψυχής και σώματος. Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η έλλειψη δραστηριοτήτων είναι βασικοί παράγοντες μη διατήρησης της υγείας. Η αποφυγή υπερτοξίνωσης δεν καλύπτεται μόνο με την αποφυγή χημικών στα προϊόντα περιποίησης. Φάρμακα, στρες, κατάθλιψη είναι εξίσου βλαβερές πηγές.

*Να αναφέρω εδώ, πως κατά την έρευνά μου δεν καλύφθηκα πλήρως από τις πηγές όπου μοιράστηκα τις πληροφορίες και πως εδώ παραθέτω επίσης δικά μου σχόλια και εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας είναι υπεύθυνος για το τι επιλέγει να καταναλώνει και δεν προτρέπω κανέναν σε κάποια καταναλωτική συμπεριφορά. Παρουσιάζω τη δική μου οπτική επί του θέματος. 



3 σχόλια:

Call Me Manari είπε...

Πραγματικά μια βόμβα που μυρίζει καθαριότητα...ποτέ ξανά! Υπέροχο άρθρο!

myStickland είπε...

Τρομερό!Τι μπορεί να κρύβεται στο μπάνιο μας-και οχι μόνο!-
Μπράβο!!Υπέροχο άρθρο..Πότε επιτέλους θα πάψουμε να εμπιστευόμαστε όλα εκείνα που μας ''πασάρουν'';

Tara είπε...

Bασικά, για να σας πω αλήθεια, δεν έχει τόσα χημικά όσα βρίσκω σε προϊόντα που περιέχουν υγρά. Πχ στις κρέμες προσώπου και σώματος. Εκεί γίνεται το αληθινό πανηγύρι. Είναι δύσκολο, ζώντας σε μια σκληροπυρηνική καπιταλιστική κοινωνία να απεξαρτηθούμε πλήρως από κάθε λογής απόβλητα πολυεθνικών καθώς (όσο και να μην το παραδεχόμαστε) είναι η εύκολη λύση για το μέσο καταναλωτή, εύκολα να τα βρεις, φθηνά και με τόση διαφήμιση που έχουμε φάει, είναι ένα κομματάκι όλο αυτό ενός τεράστιου βλαβερού - αλλά πολύ επικερδούς - πάζλ.

Αν σκεφτείτε με τι καθαρίζουμε τα σπίτια μας, τα ρούχα μας, τι τρώμε κτλ θα καταλήξετε όπως μάλλον κι εγώ στο συμπέρασμα πως όσο ζούμε στις πόλεις δεν θα δούμε προκοπή.

Λύση σαφής δεν υπάρχει καθώς λύση επίσης δεν είναι να πάμε όλοι στα χωριά μας, αλλά σίγουρα, γνωρίζοντας την αλήθεια πίσω απο κάθε τι, είμαστε περισσότερο συνειδητοί στο σε ποιους χαρίζουμε τα χρήματα που με τόσο κόπο κερδίζουμε.