Τρίτη 1 Απριλίου 2014

H ψυχολογία της δίαιτας

Παρακάτω βρήκα και παραθέτω αυτούσιο ένα κείμενο που διάβασα στη drosostalida.com από την Χρύσα Ευαγγέλου και το enorasis.edu.gr με δικές μου προσθήκες φωτογραφιών που συλλέγω από το διαδίκτυο. 


Κάθε άνοιξη τα ίδια. Χαμός στην τηλεόραση από χάπια λιποδιάλυσης, αδυνατιστικά προϊόντα κάθε λογής, βομβαρδισμό από εικόνες με κορίτσια μαυρισμένα και γεμάτα αυτοπεποίθηση στα μικροσκοπικά μπικίνι τους.
Δε βαρεθήκατε πια? Εγώ μπούχτισα. 
Βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστικές νέες οπτικές πάνω σε μαζικού προβληματισμού ζητήματα όπως τον καταιγισμό διαφημίσεων "Προϊόντων express" για απώλεια κιλών ή για δίαιτες με εγγύηση επιστροφής χρημάτων του τηλεμάρκετινγκ.
Προτείνω να ξεχάσουμε όλες αυτές τις κομπλεξικές και μαζοχιστικές τάσεις που μας έχουν βάλει σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας και να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε, θέτοντας στόχους για αυτοβελτίωση κάθε μέρα. 
Πολύ ενδιαφέρον κείμενο με τροφή για σκέψη. 

Καλοκαίρι καταφθάνει
Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο καιρός έχει ήδη ζεστάνει πολύ. Μήπως κάτι πρέπει να κάνουμε με το βάρος μας; Σε λίγο θα αρχίσουμε τα μπάνια στη θάλασσα και θα εκτεθούμε στον ήλιο και στα μάτια άλλων λουόμενων. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι με το σώμα μας; Το βάρος μας το θεωρούμε καλό; Οι αναλογίες μας μήπως χάλασαν λίγο κατά την διάρκεια του χειμώνα; Η αλήθεια είναι ότι μερικά κιλάκια τα τσιμπήσαμε και πολύ θα επιθυμούσαμε να απαλλαγούμε από αυτά.

Έλα ντε όμως που δεν έχουμε την διάθεση να κάνουμε ούτε σκόντο στο φαί, ούτε να ακούσουμε τη λέξη “δίαιτα”. Πώς να πετύχουμε ένα όμορφο σώμα, με χαρά και χωρίς να αισθανθούμε ότι πιεζόμαστε για να αποκτήσουμε την ιδανική κορμάρα;

Μ’ αρέσω και έτσι
Ας ξεκινήσουμε δίνοντας στο εαυτό μας την επιβεβαίωση ότι είμαστε μια χαρά και στα κιλά που είμαστε τώρα, τις αναλογίες που έχουμε, αλλά θα είμαστε ακόμα πιο ελκυστικές/οι όταν καταφέρουμε να φτάσουμε στο ιδανικό μας  βάρος.

Με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε καλά με εμάς και συγχρόνως βάζουμε ένα στόχο για κάτι καλύτερο. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε με την πεποίθηση όχι να διορθώσουμε κάτι επειδή δεν μας αρέσει αλλά γιατί θέλουμε να πετύχουμε ένα νέο στόχο.

Η ψυχολογία της εκκίνησης είναι πολύ σημαντική τόσο για την πορεία όσο και για το αποτέλεσμα.

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;
Το πρόβλημα με τις δίαιτες είναι ότι ξεκινάνε από λάθος βάση. Δηλαδή θέλουμε να διορθώσουμε κάτι που δεν μας αρέσει. Και ακριβώς επειδή θέλουμε να απαλλαγούμε από κάτι που δεν μας αρέσει (αυτά τα περιττά κιλά), δεν έχουμε υπομονή. Και όταν δεν έχουμε υπομονή, η απογοήτευση έρχεται γρήγορα.

Όμως το παρόν δημιουργεί το μέλλον. Οι σκέψεις που κάνουμε σήμερα είναι οι σπόροι που θα θερίσουμε αύριο. Αν το σώμα μας δεν μας αρέσει στο παρόν πως μπορούμε να αποκτήσουμε ένα καλύτερο σώμα στο μέλλον; Αν οι σπόροι που φυτεύουμε σήμερα σαν ιδέες στο νου μας είναι γεμάτες απέχθεια για την εμφάνιση μας, τι αποτελέσματα στο σώμα μας περιμένουμε να θερίσουμε αύριο;

Εντάξει θα μου πείτε ότι όλα είναι θέμα απόφασης. Κάποιοι χαρακτήρες μπορεί να είναι τόσο αποφασιστικοί και σκληροί με τον εαυτό τους που θα καταφέρουν ακριβώς επειδή δεν τους αρέσει το σώμα τους έτσι, να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καταναγκαστικά. Όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

Από την άλλη, αν τρέφουμε άσχημα συναισθήματα για την εμφάνιση μας αυτό αυτόματα σαμποτάρει την αυτοπεποίθηση και την διάθεση μας. Στην ουσία όταν κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα τότε είναι που ζητάμε περισσότερο τις γλυκές τροφές για να αντισταθμίσουν την “πίκρα” που μας δίνουμε. Και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο όταν αρχίζουμε κάποια δίαιτα, τότε να μας πιάνει η “λύσσα” για όλα τα απαγορευμένα και ιδιαίτερα τα γλυκά.

Αν έχουμε λειτουργήσει καταναγκαστικά δε, το βέβαιο είναι ότι θα καταφύγουμε σε τρόπους εκτόνωσης αυτού του καταναγκασμού που είναι συνήθως οι καταχρήσεις.

Ψυχολογική προθέρμανση
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν οποιαδήποτε προσπάθεια να φτάσουμε πιο κοντά στο ιδανικό μας βάρος, με μια εβδομάδα ψυχολογικής “προθέρμανσης”. Τι σημαίνει αυτό;

Ψυχολογική και νοητική προετοιμασία της προσπάθειας που θέλουμε να ξεκινήσουμε και του στόχου που θέλουμε κατακτήσουμε. Και για να έχει θετικά αποτέλεσμα αυτό, χρειάζεται να τονωθούμε ψυχολογικά. Έτσι για την πρώτη εβδομάδα δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής παρά μόνο νοητική διατροφή.

Καθιερώνουμε αυτή την εβδομάδα να λέμε όσο πιο συχνά στην διάρκεια της μέρας, δηλώσεις που θα μας τονώσουν την αυτοπεποίθηση σε σχέση με το σώμα μας και θα μας υπενθυμίζουμε το στόχο μας.

Για παράδειγμα, παρατηρήστε σημεία στο σώμα σας που σας αρέσουν και θαυμάστε τα. Αγνοήστε σημεία που πιστεύετε ότι θέλουν διόρθωμα αν σας ενοχλούν πάρα πολύ στην θέαση τους ή απλά αποδεχτείτε τα με αγάπη και την υπόσχεση ότι θα γίνουν καλύτερα (τονίζοντας το στόχο που έχετε για αυτά).

Για παράδειγμα μπορεί να σας αρέσουν τα λεπτά σας χέρια, το στήθος σας, αλλά τα ψωμάκια στους γλουτούς μπορεί να σας χαλάνε όλη την διάθεση. Δώστε θαυμασμό στα σημεία που σας αρέσουν και κάντε δηλώσεις του στυλ: “Έχω πολύ ωραίο στήθος” ή “τα χέρια μου είναι εξαιρετικά, μακριά, λεπτά, φινετσάτα”. Νιώστε τις δηλώσεις αυτές, βιώστε τες σαν αληθινές και μετά μπορείτε να κοιτάξετε το επίμαχο σημείο που δεν σας αρέσει και να το αποδεχτείτε με λιγότερη απέχθεια. Εκεί μπορείτε να πείτε “σε μια εβδομάδα η όψη σε αυτή την περιοχή θα είναι εμφανώς βελτιωμένη”. Φανταστείτε εκείνη την περιοχή πιο βελτιωμένη, πιο αδύνατη, πιο σφριγηλή. Κάντε το εικόνα στο μυαλό σας και δείτε το καθαρά.

Κάντε κάθε μέρα αυτό το παιχνίδι, τουλάχιστον δυο φορές, μια το πρωί που ξυπνάτε και κοιτάζεστε στον καθρέπτη (ή ακόμα καλύτερα μετά που έχετε ετοιμαστεί για την δουλειά) και μια το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Όσο περισσότερο θυμάστε να το κάνετε μέσα στην διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο καλά θα νιώθετε. Και είναι άκρως απαραίτητο να το θυμάστε και σε περιστάσεις έντασης και άγχους. Αφιερώστε λίγο χρόνο να σας θαυμάσετε.

Στο τέλος της εβδομάδας όταν θα ανεβείτε στην ζυγαριά θα σας περιμένει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αλήθεια τι παρατηρήσατε με την διατροφή σας όλη αυτή την εβδομάδα; Μήπως δεν ήσασταν και τόσο επιρρεπείς στις κακές τροφές και καταχρήσεις;; Μήπως δεν ζητούσατε τόσο έντονα την γλυκιά γεύση;

Μπορείτε να κρατήστε ένα ημερολόγιο για κάθε μέρα για να σημειώνετε πως νιώθετε και πως είναι η όρεξη σας, ακόμα και τι τρώτε, αν θέλετε.  Το ζητούμενο όμως δεν είναι η φυσική τροφή όσο η νοητική τροφή αυτή την εβδομάδα.

Αρχίζουμε μια ισορροπημένη διατροφή
Τώρα που πήρατε την απόφαση να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή, το παιχνίδι με το θαυμασμό συνεχίζετε. Τώρα που καταλάβατε πόσο ωραίο είναι να σας θαυμάζετε, απολαύστε το και υιοθετήστε και μια νέα δήλωση, “ότι είστε μια κούκλα/ος και οδηγείστε στο ιδανικό βάρος”. Δεν έχει σημασία αν θα χρησιμοποιήσετε την λέξη κούκλα/ος ή θεά/ος ή οτιδήποτε άλλο θετικό, σημασία έχει να πιστέψετε αυτό που δηλώνετε. Αλλά ακόμα και αν δεν το πιστεύετε, δεν πειράζει συνεχίστε να το λέτε και κάποια στιγμή θα το πιστέψετε ως αληθινό.

Επίσης στην παραπάνω δήλωση μπορείτε να συμπληρώσετε: “ο οργανισμός μου εργάζεται αυτή τη στιγμή για να με φτάσει στο ιδανικό βάρος”. Χρησιμοποιείστε την επίσης όσο πιο συχνά μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο δηλώνετε την πίστη σας σε όλη αυτή τη προσπάθεια και δείχνετε εμπιστοσύνη στο πως ο οργανισμός λειτουργεί όπως πρέπει.

Και όλο αυτό ενισχύει και επιταχύνει την προσπάθεια του οργανισμού σας να σας φτάσει στο ιδανικό βάρος. Γιατί το να κάνουμε θετικές δηλώσεις στον εαυτό μας είναι η υπέρτατη τροφή που μπορεί να καλύψει πολλές από τις ψυχολογικές ανάγκες. 

Συχνά καταφεύγουμε στο φαγητό σαν εκτόνωση όταν έχουμε ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με το βιβλίο της Louise Hay ο λόγος που τρώμε βουλιμικά είναι για να νιώσουμε ασφάλεια. Εγώ θα συμπλήρωνα ανακούφιση, όμορφα συναισθήματα και να εκτονώσουμε καταστάσεις στρές ή και βαρεμάρας. Αν όμως φροντίζουμε να τρεφόμαστε ψυχολογικά με θετικές δηλώσεις και επιβραβεύσεις προς εμάς, έχουμε ανακαλύψει την καλύτερη τροφή που τονώνει και ενδυναμώνει, αλλά δεν παχαίνει.

Δεν θα παραθέσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής γιατί η διατροφή για τον καθένα, είναι προσωπική υπόθεση και πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Όμως παραθέτουμε γενικές πρακτικές διατροφής, από τις οποίες, μπορείτε να διαλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν και να τις εφαρμόσετε καθημερινά με χαρά και απόλαυση.

Να ξέρετε ότι αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειες στη διατροφή σας θα μπορείτε να αναμένετε και διαφορετικά αποτελέσματα στο βάρος σας και όχι μόνο.

Πρακτικές συμβουλές διατροφής
Από την στιγμή που θα αρχίσετε διατροφή απολαύστε όλη την διαδικασία. Απολαύστε την προετοιμασία του γεύματος, το σερβίρισμα του, την εμφάνιση του καθώς και το περιβάλλον στο οποίο θα το γευτείτε.


  • Μασάτε την κάθε μπουκιά αρκετά, σαν να θέλετε να νιώσετε και την πιο ανεπαίσθητη γεύση που θα αναδυθεί.
  • Μην μπείτε στην διαδικασία να μιλήσετε σε κανέναν για την προσπάθεια σας. Είναι πολύ εύκολο οι άλλοι ασυνείδητα να σας σαμποτάρουν. Κρατήστε το για εσάς.
  • Καθιερώστε να τρώτε 6 γεύματα την ημέρα
  • Το κάθε γεύμα να απέχει από το προηγούμενο από 1.5ώρα – 4 ώρες το αργότερο. (τα πολλά γεύματα αυξάνουν τον μεταβολισμό)
  • Αν συνηθίζετε να τρώτε πολύ τυρί αλλάξτε το με τυριά χαμηλά σε λιπαρά. Το ίδιο και για όλα τα γαλακτοκομικά.
  • Να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην διάρκεια της ημέρας, καλό να είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως.
  • Να προτιμάτε σνακ από φρούτα σε συνδυασμό με λίγους ξηρούς καρπούς.
  • Να αυξήσετε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών στα γεύματα σας.
  • Ποτέ δεν θα πρέπει να αισθάνεστε το αίσθημα της έντονης πείνας. Να φροντίζετε να έχετε κάτι μαζί μας όταν αρχίσουν τα πρώτα σημάδια της πείνας, για να το καταναλώσετε άμεσα. (Με αυτό το τρόπο δεν θα καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες)
  • Πριν ξεκινήσετε για το σουπερ μάρκετ καλό είναι να είσαστε με γεμάτο στομάχι, έτσι αποφεύγονται δελεαστικά εδέσματα και περιττές αγορές.
  • Να υπάρχει καθημερινά ήπια σωματική δραστηριότητα που να σας ευχαριστεί. Αυτό όχι μόνο καταναλώνει θερμίδες αλλά δίνει το αίσθημα της ευχαρίστησης και αποφεύγονται έτσι κρούσματα εκτόνωσης στο φαγητό.
  • Δοκιμάστε στο πρωινό αντί για βούτυρο με μέλι, ταχίνι με μέλι ή ταχίνι με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.
  • Χρήσιμο είναι τις πρωτεΐνες να τις συνοδεύετε με λίγο ρύζι ή μακαρόνια ή ψωμί (υδατάνθρακα). Αυτό θα σας καλύψει την ανάγκη για γλυκό μετά το γεύμα.
  • Αυξήστε λίγο το πιπέρι στο φαγητό. Οι καυτερές τροφές βοηθούν στον μεταβολισμό.
  • Δοκιμάστε κάρδαμο στο φαγητό σας. Το κάρδαμο καίει τα λίπη.
  • Αντικαταστήστε τα βούτυρο στο μαγείρεμα με λάδι.
  • Μαγειρεύετε χωρίς λάδι και προσθέστε το λάδι στο τέλος του φαγητού.
  • Τα γεύματα να περιέχουν από όλες τις ομάδες τροφών.
  • Αν θέλετε οπωσδήποτε γλυκό, προτιμήστε ξερά φρούτα, δαμάσκηνα ή βερίκοκα.
  • Αυξήστε τα μανιτάρια στην διατροφή σας. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μηδαμινές θερμίδες. Επιπλέον είναι γευστικά και χορταίνουν.
  • Προτιμήστε ψωμιά πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Αν μπείτε στο πειρασμό για γλυκό, μην υποφέρετε από την στέρηση του, είναι προτιμότερο να γευτείτε μια μικρή ποσότητα.
  • Αν έχετε συνηθίσει κάτι να τσιμπολογάτε μπροστά στην τηλεόραση, προτιμήστε  να καθαρίσετε αγγουράκια και καροτάκια μαζί με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Να έχετε υπομονή, να πιστεύετε ότι κάθε μέρα που περνάει ο οργανισμός σας εργάζεται για να σας πάει στο ιδανικό βάρος, ακόμα και αν δεν έχετε εμφανή αποτελέσματα.
  • Να θυμάστε ότι όσο πιο αργά φύγουν τα κιλά τόσο πιο δύσκολο είναι να τα ξαναπάρετε.
  • Δεν θα πρέπει να υπάρχει το αίσθημα της πείνας και της στέρησης σε οποία δίαιτα και αν κάνετε, γιατί ο οργανισμός το ερμηνεύει ότι βρίσκεται σε κατάσταση λιμού και κατακρατεί αποθέματα.
  • Χρησιμοποιείστε ελεύθερα την κανέλα για να δώσετε γλυκιά γεύση όπου επιθυμείτε, ακόμα και σε αντικατάσταση της ζάχαρης.
  • Αν συνηθίζετε να τρώτε κορν φλεικς στο πρωινό σας δοκιμάστε σκέτο μούσλι (χωρίς ζάχαρη) ή νιφάδες βρώμης και προσθέστε εσείς ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς μαζί με μέλι και κανέλα.
  • Αν κάποια μέρα μπείτε στο πειρασμό να το παρακάνετε, κάντε το χωρίς ενοχές και επιστρέψτε την επόμενη μέρα στην προσεγμένη σας διατροφή.
  • Να προετοιμάζετε οι ίδιοι το γεύμα σας. Προσθέτετε ελεύθερα μυρωδικά και μπαχαρικά, για να είναι ελκυστικό το πιάτο.
  • Αν θέλετε να ζεστάνετε ένα φαγητό προσθέστε στο πάτο της κατσαρόλας λίγο νερό αντί για βούτυρο ή λάδι.
  • Αντί για ομελέτα με δυο αυγά προτιμήστε ένα ολόκληρο αυγό και τρία ασπράδια. (ο κρόκος είναι πλούσιος σε λιπαρά)
  • Φροντίστε πάντα να έχετε κάτι μαζί σας για κολατσιό.
  • Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το αλκοόλ, προτιμήστε να πιείτε από τη μέση του φαγητού και μετά.
  • Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το καφέ καλό είναι να τον πίνετε σκέτο και ελαφρύ και ποτέ με άδειο στομάχι.
  • Κάντε μια διατροφή και διαλέξτε τους κανόνες που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας, στους ρυθμούς της καθημερινότητας σας,  χωρίς στέρηση και πείνα. Πάνω από όλα όλη η διαδικασία πρέπει να γίνεται με χαρά και ευχαρίστηση. Μόνο έτσι θα έχει αποτελέσματα αλλά συγχρόνως θα ευχαριστιέστε και όλη την διαδρομή προς το αποτέλεσμα.



Και μην ξεχνάτε να θαυμάζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε και να δίνετε θετικές επιβεβαιώσεις στον εαυτό σας. Ενθαρρύνετε την προσπάθεια σας, εσείς οι ίδιοι.

Copyright υλικού ©
Χρύσα Ευαγγέλου
www.enorasis.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: