Τα παραδοσιακά βότανα δεν είναι κατάλληλα μόνο για να τα απολαμβάνουμε
στο φλιτζάνι τις κρύες μέρες ή για να αρωματίζουν τα φαγητά μας, αλλά
έχουν και ένα κάρο θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα.
Εφτά από τα σημαντικότερα βότανα και οι ιδιότητές τους, σε μια λίστα να
την πιούμε στο ποτήρι και να νιώσουμε καλύτερα.
ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ: Έχει μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, στυπτικές, μηκυτοκτόνες ιδιότητες. Επιδερμικά καψίματα αλλά και φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα ανακουφίζονται με την καλέντουλα, ενώ είναι επίσης και καλλυντική αφού ξεραίνει τα σπυράκια μας. Η καλέντουλα έχει επίσης ήπια πηκτική δράση.
ΚΑΝΕΛΑ: Εκτός από το να αρωματίζει τα γλυκά και τα φαγητά μας, η κανέλα βοηθά στη χώνεψη, αντιμετωπίζοντας τη δυσπεψία. Επίσης έχει σπασμολυτική και αντιγριπική δράση, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθά στην ανακούφιση από ναυτία και διάρροια.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: Αντιμετωπίζει την αϋπνία και το άγχος. Ηρεμεί, βοηθά στην εφίδρωση, και έχει αντι-ιική δράση. Αν χρησιμοποιηθεί τοπικά με κομπρέσες, βοηθά στην αντιμετώπιση του έρπητα.
ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ: Το Α και το Ω για τη γρίπη, αφού βοηθά στην εφίδρωση και ρίχνει τον υψηλό πυρετό, ενώ παράλληλα δρα και κατά τις καταρροής. Είτε υποφέρουμε από κοινό κρυολόγημα, μέχρι γρίπη, αλλεργία ακόμα και βρογχίτιδα, ο σαμπούκος μάς βοηθά να αναπνέουμε καλύτερα.
ΑΛΟΗ (ALOE VERA): Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντι-ιικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η Αλόη χρησιμοποιείται τοπικά για τη θεραπεία του έρπητα, της ψωρίασης και της δερματίτιδας. Είναι πολύ ανακουφιστικό βότανο για τα ηλιακά εγκαύματα.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Το αρωματικό δενδρολίβανο είναι ό,τι καλύτερο για να βοηθήσουμε το στομάχι μας στη διαδικασία της πέψης.Επίσης είναι σπασμολυτικό, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, τονώνει την καρδιακή λειτουργία και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού.
ΤΑΡΑΞΑΚΟ (ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ): Είναι τονωτικό και ήπιο καθαρτικό. Έχει διουρητικές ιδιότητες κι έτσι, ως αφέψημα (μόνο τα φύλλα), βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος. Η ρίζα του έχει χολαγωγική δράση, δηλαδή βοηθά το συκώτι να εκκρίνει χολή ώστε να διασπαστούν λίπη και άλλες ουσίες. Με δυο λόγια, βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού.
Τα βρίσκουμε σε μανάβικα, λαϊκές αγορές και καταστήματα με βότανα. Ή πολλά από αυτά μπορούμε να τα έχουμε σε γλαστρούλες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου