Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σαπούνι για έκζεμα, ακμή, αλλεργίες

Κατόπιν απαίτησης πολλών φίλων ήρθε η ώρα να συγκεντρώσω τις γνώσεις που μας προσφέρει η βοτανοθεραπεία και να δημιουργήσω ένα σαπουνάκι θεραπευτικό για πολλές δερματικές παθήσεις. Αυτές μπορεί να είναι έκζεμα (φαγούρα, ερεθισμένη περιοχή, κοκκινίλες, τοπική ξηρότητα), ακμή, δερματικές αλλεργίες εποχικές ή αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα/υφάσματα (το καλοκαίρι είναι must οι ερεθισμοί από συνθετικά υφάσματα κατά την εφίδρωση). 
Συνδύασα εκχύλισμα μελισσόχορτου (καταπραυντικό), εκχύλισμα καλέντουλας (μαλακτικό) εκχύλισμα κόκκινου γκρέιπφρουτ (τονωτικό), βρώμη (ενάντια στις κοκκινίλες, τον ερεθισμό, τον κνησμό και την ξηρότητα), μέλι (θρεψη) και κουρκουμά (αντιβακτηριδιακό & αντιφλεγμονώδες). 

Ο κουρκουμάς χρησίμευσε και στο φυσικό χρωματισμό του σαπουνιού. 


Το υπερθέαμα συνόδευσαν αιθέρια έλαια άρκευθου, λεβάντας, λεμονιού και μαστίχας. 

Όλα τα παραπάνω συνδυάστηκαν με 4 φυτικά λάδια (Λάδι ελιάς ΒΙΟ, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, λάδι καρύδας) και 2 βούτυρα (βούτυρο του κακάο και βούτυρο καριτέ) για βαθιά θρέψη, καθαρισμό και ενυδάτωση, σε συνδυασμό με πλούσιο σταθερό αφρό. 

Ακολούθησα τη θερμή μέθοδο σαπωνοποίησης και το αποτέλεσμα κατέπληξε ήδη τους ταλαίπωρους φίλους αλλά και εμένα που το δοκίμασα μιας και έχω προβληματική επιδερμίδα στο πρόσωπο. 
Το σαπούνι αυτό το έφτιαξα με έξτρα ενυδατικά στοιχεία για το πρόσωπο αλλά μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα, όπου υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. 

Αν θέλετε τη συνταγή, επικοινωνήστε μαζί μου στο treehousebaobab@gmail.com 
ή στη σελίδα μου στο facebook Tree House Baobab


Γαρυφαλλιά :) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: