Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι ένα κραγιόν?

Σήμερα ψάχνοντας στα αρχεία μου, θυμήθηκα κάποια άρθρα που έχω διαβάσει σχετικά με την τοξικότητα των κραγιόν. Παραθέτω τις πληροφορίες που βρήκα με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν αναφέρονται οι φορείς που έχουν διεκπεραιώσει αυτές τις έρευνες (μεταξύ μας, και να αναφέρονταν, πάλι θα είχα επιφυλάξεις). Εντάξει, σε κάθε περίπτωση ας φιλτράρουμε κάθε τι που διαβάζουμε, ας προβληματιστούμε και ας ψάξουμε ο καθένας στο βαθμό που επιθυμεί, την εγγυρότητα κάθε πληροφορίας. :) Η καταστροφολογία δεν οφελεί, ας είμαστε σκεπτικιστές.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές χρωματισμού χειλιών και βέβαια δεν είναι και δύσκολο να φτιάξουμε δικό μας, κανονικό κραγιόν. :) 

" Η νέα αυτή έρευνα αποκαλύπτει πως πολλά από τα συστατικά που περιέχει ένα κραγιόν μπορούν να προκαλέσουν από αλλεργίες και αρθριτικά μέχρι χαμηλή γονιμότητα.
Μεταξύ των ουσιών που προκαλούν προβλήματα είναι τα parabens, το μεθακρυλικό, ο μόλυβδος και το κάδμιο. Έρευνα μεταξύ 400 κραγιόν έδειξε υψηλά επίπεδα μολύβδου, ουσία εν δυνάμει καρκινογόνα. Η έρευνα περιέχει μεταξύ άλλων κατέδειξε και τον παγκοσμίου φήμης οίκο Yves Saint Laurent. Αυτό σημαίνει, πως η τιμή ενός προϊόντος δεν είναι συνάρτηση της ποιότητάς του.

Σύμφωνα όμως με τη νέα έρευνα το επικίνδυνο χημικό που εντοπίστηκε σε διάφορα κραγιόν λέγεται triclosan.
Το εν λόγω συστατικό φέρεται να δημιουργεί αντιδράσεις στον οργανισμό που προκαλούν μυικούς πόνους αλλά και καρδιακά προβλήματα.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και συστήνουν στους καταναλωτές να αγοράζουν καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν όσο το δυνατό λιγότερα χημικά.
Οι πρώτες αναφορές για μόλυβδο στα κραγιόν χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄90, ενώ έκτοτε κατά διαστήματα δημοσιεύονται νέες. Το 2007, η Campaign for Safe Cosmetics έλεγξε 33 κόκκινα κραγιόν, διαπιστώνοντας ότι τα δύο τρίτα περιείχαν μόλυβδο, με ένα από αυτά να υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η FDA για τον μόλυβδο στις καραμέλες.

Η FDA ακολούθησε το 2008 με τη δημοσίευση ελέγχου που η ίδια πραγματοποίησε σε 20 κραγιόν, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της νέα ανάλυση σε 400 μάρκες και αποχρώσεις κραγιόν.

Η Υπηρεσία γράφει στην ιστοσελίδα της πως είναι άδικο να συγκρίνονται τα κραγιόν με τις καραμέλες.

Οι μάρκες οι οποίες περιέχουν μόλυβδο είναι:

1. Christian Dior
2. LANCOME
3. CLINIQUE 
4. Y.S.L
5. ESTEE LAUDER
6. SHISEIDO
7. RED EARTH (Lip Gloss)
8. CHANEL (Lip Conditioner)
9. Market America-Motives lipstick

Όσο περισσότερο μόλυβδο περιέχουν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο. Προσέξτε ιδιαίτερα τα κραγιόν που κατασκευάστηκαν για να διαρκούν περισσότερο. Εάν το κραγιόν σας διατηρείται πιο πολύ από τα συνηθισμένα, οφείλεται στο ότι περιέχει υψηλό ποσοστό μόλυβδου.

Δοκιμάστε αυτό το τεστ μόνες σας:


1. Βάλτε λίγο κραγιόν στο χέρι σας.

2. Με ένα χρυσό δαχτυλίδι τρίψτε το χρώμα.

3. Αν το χρώμα του κραγιόν γίνει μαύρο, τότε ξέρετε ότι περιέχει μόλυβδο."

Πηγές 
alttherapy.blogspot.gr
www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: