Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Χρήσεις πράσινης αργίλου

Η θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές, στην ανάρτηση αυτή θα επικεντρωθώ στη χρήση και στα οφέλη που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας. Σε προηγούμενη ανάρτηση μπορείτε να διαβάστε για τα ποιο συνηθισμένα είδη του άργιλου.


Τα οφέλη λοιπόν που μας δίνει ο άργιλος είναι τα εξής:

Απορρόφηση των τοξινών
- π.χ. εάν βάλουμε άργιλο πάνω σε πυώδη πληγή, θα παρατηρήσουμε ότι το πύον θα το τραβήξει ο άργιλος και η πληγή θα καθαριστεί σε λιγότερο χρόνο.

Μείωση πρηξίματος
- με τη χρήση του θα παρατηρήσουμε μείωση πρηξίματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Δοκιμάστε αυτή του την ιδιότητα σε κουρασμένα και πρησμένα πόδια.

Χαλάρωση
- η χρήση του μειώνει την ένταση των μυών και καταπραΰνει νεύρα σε υπέρ-διέγερση.

Ανακούφιση από τον πόνο
- προσφέρει άμεση ανακούφιση  εφαρμόζοντας τοπικά.

Μείωση της θερμοκρασία
- π.χ. σε περίπτωση πυρετού βοηθάει στο να πέσει η θερμοκρασία, και είναι πιο αποτελεσματικό από την χρήση μιας νωπής πετσέτας. Βέβαια θα πρέπει να αλλάξουμε το κατάπλασμα μετά από λίγη ώρα έως ότου φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Κάποιες από τις παθήσεις/καταστάσεις που μπορεί να βοηθήσει ή ακόμα και να θεραπεύσει (ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκονται) είναι οι εξής:


Ακμή

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακμή με τη χρήση του άργιλου σε μορφή μάσκας, καλό είναι να προτιμήσουμε τον λευκό άργιλο ή τον κίτρινο (μια μίξη των 2 πιστεύω θα είναι πιο αποτελεσματική.) Απλώνουμε μια παχιά στρώση και αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει, προσοχή δεν αφήνουμε τη μάσκα να ξεραθεί στο δέρμα μας. Μπορούμε να επαναλάβουμε 2 με 3 φορές την ημέρα - για λίγες μέρες - έως ότου παρατηρήσουμε βελτίωση. Έπειτα συνεχίζουμε εφαρμόζοντας τη μάσκα 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει στη θρέψη και εξισορρόπηση των κυττάρων.

Αρθριτικά

Η πάθηση αυτή οφείλεται στη διαταραγμένη (ανισόρροπη εάν θέλετε) χημεία στο σώμα μας. Το σώμα μας δεν αποβάλει αποτελεσματικά το ουρικό οξύ και έτσι αυτό εναποτίθεται με τη μορφή κρυστάλλων στο χώρο ανάμεσα στις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονές, πόνο και δυσκαμψία.
Ο άργιλος βοηθάει στην απορρόφηση των τοξινών, ανακουφίζει από τον πόνο.
Μπορούμε να συνδυάσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων όπως το κυπαρίσσι που έχει επίσης αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το χαμομήλι, η λεβάντα και το δενδρολίβανο θα συμβάλουν ακόμα περισσότερο στη μείωση του πόνου και το τζίντζερ θα φέρει βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος (τοπικά).

Έγκαυμα

π.χ. από τον ήλιο
Επιλέγουμε τον άσπρο άργιλο και απλώνουμε στην περιοχή μια μέτρια σε πάχος στρώση. Ανάμεσα στο δέρμα και στον άργιλο τοποθετούμε μια γάζα για να μην κολλήσει (ο άργιλος) στο πληγωμένο μας δέρμα. Αφήνουμε για 20 λεπτά και επαναλαμβάνουμε κάθε 2 ώρες περίπου κάθε μέρα μέχρι να φύγει η αίσθηση του καψίματος. Μπορούμε να συνεχίσουμε με 3-4 εφαρμογές την ημέρα μέχρι την πλήρη επούλωση.

Κυκλοφορία του αίματος

πχ φλεβίτιδα
Ο άργιλος μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και επίσης να 'καθαρίσει' το αίμα. Μια θεραπεία μπορεί να διαρκέσει βδομάδες ίσως και μήνες.



Κυτταρίτιδα

Ο πράσινος άργιλος είναι ο πλέον κατάλληλος (μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κόκκινο άργιλο) λόγω των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων του. Φτιάχνουμε με νερό μια πάστα και απλώνουμε στην περιοχή μια παχιά στρώση. Έπειτα τυλίγουμε με γάζα ή ένα βαμβακερό ύφασμα και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες (δεν πρέπει να στεγνώσει ο άργιλος!) Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές την εβδομάδα. Αφού βγάλουμε τον άργιλο στο ντους, τελειώνουμε με κρύο νερό στην περιοχή για να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος (το βούρτσισμα ή τρίψιμο με λούφα βοηθάει επίσης).
Στη πάστα μας εάν θέλουμε μπορούμε να συνδυάσουμε και τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Το Γεράνι είναι εξαιρετικό διότι ρυθμίζει το ορμονικό μας σύστημα, συσφίγγει την επιδερμίδα και είναι και διουρητικό (διαθέτει πολλά από τα οποία χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας)

Σημείωση:
Οι περιγραφές και οι συστάσεις που δίνονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν αντικαθιστούν οποιαδήποτε επαγγελματική διάγνωση ή θεραπεία. Είναι ευθύνη του κάθε ατόμου να κάνει ότι είναι ασφαλές για την κατάσταση της υγείας του.

Πηγή: http://amamelisoils.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: