Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Έκθεση στον ήλιο: Χρήσιμες συμβουλές

Προετοιμάζω το δέρμα μου για τον ήλιο
Κάποια απλά μέτρα προετοιμασίας της επιδερμίδας για ένα όμορφο μαύρισμα και για την ενίσχυση της φυσικής προστασίας του :
  1. Κάντε απολέπιση: 1 με 2 φορές το μήνα, επιτρέποντας να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα: έτσι το μαύρισμά σας θα είναι ομοιογενές, λαμπερό και θα διαρκέσει. απολεπιστικά: τριαντάφυλλο, μπαμπού, κουκούτσι ελιάς, φράουλα, καρύδα
  2. ενυδατώστε: για ένα όμορφο δέρμα, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εντείνουμε την ενυδάτωση γιατί έτσι κι αλλιώς η ζέστη θα το αφυδατώσει. ενεργά συστατικά ενυδάτωσης: σύμπλεγμα εντατικής ενυδάτωσης, μέλι σε πούδρα, Inuline BIO, φυτική γλυκερίνη, εκχυλίσματα λουλουδιών (edelweiss, παπαρούνα, μολόχα) καρετονεϊδες: έλαιο καρότου, σπιρουλίνα
    Βιταμίνη E: σιτέλαιο, αβοκάντο, αργκάν
  3. ενισχύστε τις καροτονεϊδες σας: η διάσημη «βήτα-καροτένη» που δίνει το πορτοκαλί χρώμα στα καρότα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει το όμορφο μαύρισμα. Τα συνθετικά στοιχεία της οικογένειας των καροτονεϊδων βοηθούν στην ηλιακή προστασία απορροφώντας ένα μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας προστατεύοντας το δέρμα από τις βλάβες που συνδέονται με τις ελεύθερες ρίζες.
    φυτικό εκχύλισμα : Urucum
    εκχύλισμα CO2: Carotte
    φυτικά έλαια: τριαντάφυλλο, καρότο
    βούτυρο: Μονόϊ
  4. θρέψτε το δέρμα σας με βασικά λιπαρά οξέα: μια πρόσληψη ικανή σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα διάσημα ωμέγα 3 και 6 είναι κλειδί για όμορφο δέρμα. Τα ωμέγα 6 που βρίσκονται στο λινολεϊκό οξύ δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό, είναι απαραίτητα γιατί συμμετέχουν στην σύνθεση των δερματικών λιπιδίων που προστατεύουν το δέρμα από την αφυδάτωση και το βοηθάνε να διατηρεί την απαλότητά του. Τα ωμέγα 3, βρίσκονται στο αλφα-λινολεϊκό οξύ και συμμετέχουν επίσης στον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και έχουν σημαντικό αντιφλεγμονώδη ρόλο.
    φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα 6: νυχτολούλουδο, Bourrache
    φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα 3: κάνναβη

Συμβουλή:
συνηθίστε το δέρμα σας στον ήλιο μαλακά, εκθέτοντάς το σταδιακά για να δώσετε το χρόνο να βάλει σε λειτουργία τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας, χωρίς να το «ψήσετε». Ένα μαύρισμα φυσικό και σταδιακό είναι ήδη προστασία, εντελώς φυσική. Ξεκινήστε την έκθεση με μικρή διάρκεια και αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες (12 με 4).

Προστατεύω το δέρμα μου από τον ήλιο
Η ηλιακή προστασία που χρησιμοποιείτε θα πρέπει φυσικά να σας ταιριάζει σύμφωνα με:
  • τον φωτότυπό σας: οι ανοιχτές επιδερμίδες απαιτούν μεγαλύτερη προστασία από τις μελαχρινές
  • τις συνθήκες έκθεσης: ώρα, διάρκεια, κολύμπι ή όχι, αντανάκλαση (χιόνι, άμμος, νερό…)
  • τον τόπο έκθεσης και συγκεκριμένα το υψόμετρο και το γεωγραφικό μήκος: για παράδειγμα, η έκθεση σε υψόμετρο απαιτεί μεγαλύτερη προστασία λόγω των ισχυρών UVB.
Για τη μικρής διάρκειας έκθεση χωρίς έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη αρκεί γενικά η φυσική αυτοπροστασία του δέρματος, εκτός αν πρόκειται για δυσανεκτικά ή ιδιαίτερα ευαίσθητα δέρματα. Τέτοια έκθεση είναι γενικά πολύ ωφέλιμη και απαραίτητη για την δημιουργία της βιταμίνης D όλο το χρόνο.
Όμως για όλες τις άλλες συνθήκες κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού για την προστασία από ηλιακά εγκαύματα.

Η ηλιακή προστασία στην παραδοσιακή κοσμετολογία
Η προστασία από τον ήλιο είναι ένας τομέας απόλυτα ελεγχόμενος στην Ευρώπη. Μόνο μερικά φίλτρα επιτρέπονται, οι συγκεντρώσεις τους ρυθμίζονται, και επιβάλλονται δοκιμές για τον προσδιορισμό του βαθμού προστασίας και την επισήμανση των αντηλιακών προϊόντων.

Αντηλιακά
Αυτές είναι ουσίες που σχεδιάζονται για να σταματήσουν τις ακτίνες UV για να εμποδίζουν τη διείσδυσή τους μέσα στην επιδερμίδα έτσι την αλληλεπίδραση τους με το δέρμα.

SPF/ΙP
Ο συντελεστής ηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) είναι ένας δείκτης που καθορίζεται από τυποποιημένες δοκιμές που μετρούν την προστατευτική δύναμη του ενός προϊόντος από τα ηλιακά εγκαύματα. Ο δείκτης προστασίας είναι ο λόγος της δόσης υπεριώδους ακτινοβολίας που απαιτείται για ένα ηλιακό έγκαυμα με και χωρίς αντηλιακό.
Έτσι αν ένα άτομο έχει ένα ηλιακό έγκαυμα μέσα σε 10 λεπτά χωρίς αντηλιακό θα πρέπει να περάσουν 200 λεπτά για να πάρει μια κρέμα με ηλιακό έγκαυμα IP 20. Προσοχή, αυτή η προστασία είναι μόνο υπό τις "θεωρητικές συνθήκες" της εφαρμογής 2mg προϊόντος ανά cm2 δέρματος (ενώ οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως της τάξης των 0,5mg/cm2.)
Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς τυποποιημένοι δείκτες μέτρησης της απόδοσης των φίλτρων UVA, ακόμη και αν ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι τα αντηλιακά οφείλουν να περιλαμβάνουν φίλτρα για τις ακτίνες UVA και η προστασία κατά των UVA να είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο του δείκτη προστασίας UVB.

Χημικά φίλτρα
Αυτά είναι μόρια τα οποία, από τη δομή τους, απορροφούν ορισμένες από τις υπεριώδης ακτινοβολίες. Αυτά τα φίλτρα είναι αποτελεσματικά σε ορισμένα πεδία μήκους κύματος και πρέπει να εμπλακούν περισσότερα για να φιλτράρουν όλο το φάσμα UV.

Μερικά μειονεκτήματα:
  • δεν είναι πολύ οικολογικά, διασπώνται δύσκολα και μπορούν να μολύνουν και να απειλήσουν την ισορροπία των κοραλλιογενών υφάλων
  • απορροφώνται μέσω του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και ερεθισμό.
  • χρειάζονται περίπου 20 λεπτά πριν την έκθεση, ο χρόνος που απαιτείται για να απορροφηθούν από το δέρμα
  • Οι επιδράσεις μακροχρόνιας τακτικής χρήση τους είναι ευρέως γνωστές: ενοχοποιούνται για «οιστρογονικά» αποτέλεσμα, δηλαδή μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία.
  • Μερικά είναι ασταθή: χάνουν την αποτελεσματικότητά τους γρήγορα, αφήνοντας στο δέρμα ενώσεις των οποίων τα αποτελέσματα δεν είναι κατ 'ανάγκην γνωστά.

Μεταλλικά φίλτρα
Είναι λευκές χρωστικές ουσίες: οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία δρουν ως ένα κάτοπτρο που αντανακλά μέρος της ακτινοβολίας, και συνεπώς δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα των σωματιδίων και την ποιότητα διασποράς.

Πλεονεκτήματα:
  • Είναι φωτοσταθερά (δεν αποδομούνται από τις UV)
  • Είναι αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής
  • Δεν απορροφώνται από το δέρμα (εκτός ίσως αν είναι υπό τη μορφή νανοσωματιδίων), είναι αδρανή και είναι καλά ανεκτά από ευαίσθητο δέρμα.

Νανοσωματίδια και αντιπαραθέσεις
Τα νανοσωματίδια είναι πολύ λεπτά σωματίδια. Σε αυτή τη μορφή τα ορυκτά φίλτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντανάκλαση των UV, και χωρίς το αντιαισθητικό λευκό στρώμα που αφήνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια.

Ωστόσο, αυτά τα περίφημα "νανοσωματίδια" αποτελούν το αντικείμενο πολλών διαφωνιών, κυρίως για προληπτικούς λόγους, επειδή η επίδρασή τους σε μακροπρόθεσμη βάση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή: ενοχοποιούνται για την απορρόφηση μέσω του δέρματος (σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σωματίδια) και ότι είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς.

«home made” αντηλιακά
Στα "σπιτικά καλλυντικά" είναι αδύνατο να μετρηθεί ή να εξασφαλιστεί η προστατευτική δύναμη των προϊόντων σας. Η αποτελεσματικότητα θα είναι γενικά ήπια. Συνιστούμε επομένως ιδιαίτερη προσοχή και μετριοπάθεια στην έκθεσή σας αν επιλέξετε να φτιάξετε τη δική σας σειρά ηλιακών προϊόντων.
Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ένα ορυκτό φίλτρο που αντανακλά τόσο τις ακτίνες UVA και UVB. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών ΒΙΟ. Το προϊόν που προσφέρουμε μπορεί να ενσωματωθεί μέχρι από 2 έως 10% σε κρέμες σας για να προσθέσετε προστασία UV και δεν περιέχει νανοσωματίδια. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν θα απορροφάται εντελώς και θα αφήνει λευκά υπολείμματα στο δέρμα.

Τα φυτικά έλαια: Μερικά φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών) που προσφέρουν κάποια φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Buriti, βατόμουρο, ντομάτα βούτυρο καριτέ, σησαμέλαιο, ιπποφαές.

Φυσικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την προστασία:
Καροτενοειδή: Urucum, εκχύλισμα CO2 Καρότου
Αντιοξειδωτικά: συνένζυμο Q10, βιταμίνη Ε, εκχύλισμα edelweiss εκχύλισμα ginseng.

Η καλύτερη προστασία είναι να μείνει στη σκιά καπέλο ή κάλυμμα και ρούχα

Μειώστε την ένταση των εκθέσεων σας. περιορίστε την διάρκεια, μην είστε εκτεθειμένοι σε ώρες αιχμής (12η-16η).
Μην ξεχάσετε να προστατεύσει τα μάτια σας, είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο: φοράτε γυαλιά.

Προσοχή στα παιδιά: Μην εκθέτετε τα παιδιά κάτω των 3 ετών σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός αυτών των ωρών φροντίστε για την μέγιστη προστασία με ομπρέλα ρούχα καπέλο γυαλιά ηλίου. Εάν η έκθεση είναι αναπόφευκτη φροντίστε να προστατεύουν τα εκτεθειμένα μέρη με υψηλή αντηλιακή προστασία.

Μετά τον ήλιο: καταπραΰνετε και αποκαταστήστε

Καταπραΰνω:
Η επιλογή μας για να καταπραΰνετε την αίσθηση του καψίματος από την έκθεση στον ήλιο και πιθανά εγκάυματα :

Ενεργά συστατικά: Bisabolol, Αλαντοϊνη, προβιταμίνη B5, συμπύκνωμα φυτοστερόλης
Εκχύλισμα φυτών: edelweiss, παπαρούνα
εκχύλισμα CO2: ρόδι, ακτινίδιο, καλέντουλα, γερμανικό χαμομήλι
ανθόνερα: μέντα πιπεράτα, χαμομήλι
Gel d’aloe vera
Φυτικά λάδια: καλόφυλο ινόφυλλο, αργκάν, τριαντάφυλλο
Εμποτισμένα λάδια: καλέντουλα
Αιθέρια έλαια: σταχυώδης λεβάντα, χαμομήλι, tanaisie annuelle

Αποκαθιστώ τις ζημιές και προλαμβάνω τη γήρανση
Το κλειδί είναι να επικεντρωθεί κανείς σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως πάντα διάσημα αλλά επίσης παρόντα σε άλλα ενεργά φυτικά εκχυλίσματα και φυτικά έλαια (βιταμίνες C και E, ενεργά φυτικά εκχυλίσματα...).

Αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά: βιταμίνη C, συνένζυμο Q10, εκχύλισμα εdelweiss, βιταμίνη E
Φυτικά εκχυλίσματα: urucum, centella asiatica
Φυτικά λάδια: τριαντάφυλλο, ριζέλαιο, ιποφαές, μπουρίτι, φραγκοστάφυλλο, ντομάτα, κράμπερυ, σιτέλαιο, καροτέλαιο…
Εκχυλίσματα CO2: ρόδι, καρότο
Εκχύλισμα φρούτων: acérola, φραγκοστάφυλλο, κράμπερυ

Ενυδατώνω και θρέφω
Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο και μετά και να συνεχίσετε τη θεραπεία σας και την πρόσληψη ωμέγα 3 και 6 με λάδια πλούσια στα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα, αλλά και το θρέφουν από τα μέσα!
Θυμηθείτε επίσης να ενσωματώσετε στη φροντίδα σας μετά τον ήλιο ενυδατικά συστατικά και συστατικά που θα ενισχύσουν τη λιπιδική στρώση της επιδερμίδας, όπως έχουν τα φυτικά βούτυρα που θα θρέψουν έντονα και θα αποφύγετε το "δέρμα κροκοδείλου"
Ενεργό συστατικό: σύμπλεγμα εντατικής Ενυδάτωση (Complex hydratation intence), σκουαλένιο, ceramides, βασιλικός πολτός μέλι σε σκόνη
Βούτυρα: καριτέ, κακάο, cupuacu tucuma.

Διαβάστε εδώ ένα επίσης χρήσιμο άρθρο περί αντιηλιακών και χημικής σύστασης των διαφόρων σκευασμάτων. 

Πηγή: holisticlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: