Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Φτιάξτε φυσικό αποσμητικό σε 3 τύπους


 

Τι θα λέγατε αν γνωρίζατε ότι μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα αποσμητικά με φθηνά υλικά που μπορεί να έχετε ήδη στην κουζίνα σας?



Πάμε να δούμε τι περιέχει συνήθως ένα αποσμητικό, καθώς ως καταναλωτές επιλέγουμε προϊόντα με τη μύτη και τα μάτια μας:


"Active Ingredients:Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex GLY (17.8% W/W).Inactive Ingredients:Cyclopentasiloxane; PPG-14 Butyl Ether; Stearyl Alcohol; Hydrogenated Castor Oil; PEG-8 Distearate; Fragrance (Parfum); Talc; Corn (Zea Mays) Starch; Vegetable Oil (Olus); Glyceryl Oleate; Propylene Glycol; BHT; t-Butyl Hydroquinone; Citric Acid ."

Ξέρετε τι είναι όλα αυτά? Υπολείμματα επεξεργασίας αλουμινίου, πετρελαίου, συνθετικά συντηρητικά, συνθετικά αρώματα, συνθετικά έλαια, χημικά και αλκοόλη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων άχρηστα, στην χειρότερη βλαβερά!!
Περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών εδώ 

Πάμε σε 3 πανεύκολες και δοκιμασμένες συνταγές που προσφέρουν την προστασία, τη ρύθμιση έκκρισης ιδρώτα και την υπέροχη μυρωδιά που όλοι αναζητάμε.

1. Coconut oil deodorant 
Συστατικά : 
  • Coconut oil (σε όλα τα health shops αλλά και σε πολλά σούπερ μάρκετ - Το τελευταίο μου το πήρα 2,38 τα 250 γρ από σκλαβενίτη, τα Bio είναι πιο ακριβά.) 1/4 κούπας
  • Καλαμποκάλευρο ή κορνφλάουρ 1/4 κούπας
  • Μαγειρική σόδα 5-6 κ. σ. 

Αν το κάνετε καλοκαίρι, το λάδι της καρύδας θα είναι σε υγρή μορφή. Η διαδικασία είναι απλή, απλά ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά. Αν θέλετε καλύτερο ομοιογενές αποτέλεσμα, απλά κάντε το σε μπεν μαρί, σε σιγανή φωτιά. Αφότου κρυώσει μπορείτε να προσθέσετε αιθ. έλαιο (καθαρό) λεβάντας ή συνδυασμό αιθερίων που επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με το σώμα. Το φυλάτε σε καθαρό (ή δυνατόν αποστειρωμένο βαζάκι) και αλείφετε στις μασχάλες σας μικρή ποσότητα με καθαρά χεράκια. :) 
Ελάχιστο κόστος, υπέροχο αποτέλεσμα. 

2. Coconut Lime deodorant 
Τα συστατικά έχουν όπως η ανωτέρω απλά σε διαφορετική αναλογία:
  •  2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα 
  • 3 κ.σ. καλαμποκάλευρο ή κορν φλάουρ 
  • 5 σταγόνες αιθ. έλαιο λάιμ 

Η διαδικασία είναι η ίδια με την παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε tea tree αιθέριο έλαιο ή λεβάντα, αν δεν σας αρέσει το lime. 

3. Αποσμητικό roll - on σε 2 μόλις λεπτά 
  •  50 γρ fractionated coconut oil
  •  10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι 
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree ή λεμόνι 
  • 10 σταγόνες  αιθέριο έλαιο λεβάντας 

Απλά τα ανακινείτε να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους και τα αποθηκεύετε σε γυάλινο ή πλαστικό roll-on μπουκαλάκι. Το fractionated coconut oil διαφέρει στη σύσταση από το κανονικό και δεν αφήνει λιπαρότητα αφότου επαλειφθεί στη μασχάλη.  

Tips : 
  1. Οι άνθρωποι με ευαίσθητα δέρματα μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της σόδας και να αυξήσουν την ποσότητα καλαμποκάλευρου. 
  2. Τα αιθέρια έλαια προτιμήστε να είναι 100% αγνά
  3. Επειδή οι ανάγκες για αποσμητική προστασία για τον καθένα μας είναι τελείως ιδιαίτερες, πειραματιστείτε ωσότου καλύψετε απόλυτα τις καθημερινές σας απαιτήσεις. 
  4. Τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών είναι φωτοευαίσθητα, που σημαίνει ότι δεν θα βάλετε αποσμητικό με λάιμ και θα κάνετε ηλιοθεραπεία με τα χέρια ψηλά! 
  5. Αν κάνετε αυτό το αποσμητικό με το λάδι καρύδας χειμώνα, θέλει οπωσδήποτε μπεν μαρί καθώς θα είναι στέρεο. Το fractionated coconut oil είναι λεπτόρευστο κάθε εποχή. 
  6. Πειραματιστείτε προσθέτοντας τζελ αλόης, πρόπολη, σκόνη αραρούτης. 
  7. Τα αιθέρια έλαια είναι, και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο ενημερωθείτε από ασφαλή πηγή για τις ιδιότητές του. 

Πηγές 
www.vintageamanda.com
campwander.blogspot.gr
cadryskitchen.com

1 σχόλιο:

Dr Eirini Christaki είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το blog σας! Τo coconut oil δεν θα λερώνει τα ρούχα αν χρησιμοποιηθεί ως αποσμητικό?