Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ας μιλήσουμε για το Mineral Oil ή Ορυκτέλαιο

Μπορούμε να το συναντήσουμε με τις εξής ονομασίες: paraffin oil, paraffinum liquidum, paraffinum perliquidum, υγρή παραφίνη, ορυκτό έλαιο ή λευκό έλαιο. Αν γυρίσετε και διαβάσετε τα συστατικά της αγαπημένης σας (είτε φθηνής είτε ακριβής δεν έχει σημασία) κρέμας, σίγουρα θα είναι το συστατικό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέσα στο προϊόν, μετά το νερό (Aqua)




Είναι μίγμα καθαρμένων υγρών υδρογονανθράκων που προέρχονται από το πετρέλαιο.Το ορυκτέλαιο είναι άχρωμο, άοσμο άγευστο και διαυγές ελαιώδες διάλυμα αν όμως θερμανθεί τότε αναδίδει οσμή πετρελαίου.
Υπάρχει βεβαίως και η μορφή όπου το ορυκτέλαιο είναι κατεργασμένο και η μορφή του είναι σε γέλη (gel βλ. βαζελίνη) όπου οι συγκεντρώσεις στα καλλυντικά είναι αρκετά μεγάλες.

Πρόβλημα νούμερο 1: 

Τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας του πετρελαίου, σε συνδυασμό με βαριά χημικά συντηρητικά, δίνουν στις κρέμες, στα κραγιόν μας, και σε πλήθος προϊόντων όμορφη υφή, μεγάλη διάρκεια ζωής, απορροφώνται άμεσα απο το δέρμα και βέβαια σε συνδυασμό με χημικές αρωματικές ύλες, ολοκληρώνουν το τέλειο προϊόν για τις αισθήσεις μας.
Το πρόβλημα είναι ότι γινόμαστε όλο και περισσότερο εξαρτημένοι από την ψευδαίσθηση της ενυδάτωσης που προσφέρουν. Το ορυκτέλαιο (πχ η βαζελίνη που χρησιμοποιείται ευρέως για τα σκασίματα στα χείλη) δίνει προσωρινά την αίσθηση της ανακούφισης, αλλά αυτό που στ αλήθεια προκαλεί, είναι μια όλο και αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση, καθώς η τελική τους δράση είναι η πλήρης αφυδάτωση.
Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει πχ ότι όταν αρχίζετε να βάζετε λιποζάν τα χείλη σας το χρειάζονται όλο και περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κρέμες σώματος, μαλλιών, αντηλιακα, κρέμες προσώπου κτλ κτλ.

Αντίθετα, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης έχουν μόνιμα εξισορροπητική δράση. Θρέφουν το δέρμα πραγματικά, μέσα κι έξω και σταδιακά απεξαρτείστε από την καθημερινή χρήση.

Πρόβλημα νούμερο 2: 

Αν γκουγκλάρετε "Mineral Oil hazards" θα βρείτε σειρά αποτελεσμάτων, έγκυρων wellness websites που αναφέρονται στις δυνητικές παρενέργειες που έχει το ορυκτέλαιο στον οργανισμό μας. Σκεφτείτε μόνο μια μητέρα που προσπαθεί να δίνει ότι καλύτερο στο παιδί της για να αναπτυχθεί σωστά και να έχει δυνατό ανοσοποιητικό, και από την άλλη το πασαλείβει με κάθε λογής βλακεία που η τηλεόραση την έχει πείσει πως είναι αγνό.
Οι πηγές που συνολικά έχω διαβάσει και οι ειδικοί που έχω παρακολουθήσει σε ημερίδες μιλάνε για πληθώρα παρενεργειών από απλές βλάβες δερματικές όπως οι αλλεργίες, τα εκζέματα αλλά και άσθμα, οργανικές βλάβες, μέχρι καρκίνο. Δεν είμαι καθόλου φαν της καταστροφολογίας. Θα γνωρίζετε λογικά πως οτιδήποτε απλώσετε πάνω στο δέρμα σας, περνάει σε ποσοστό 60-70% άμεσα στην κυκλοφορία του αίματός σας, και από εκεί σε όλα τα ζωτικά σας όργανα, καθώς το δέρμα είναι ένας ολοζώντανος ιστός.

Θα αναρρωτηθείτε : Αν ήταν κακό θα ήταν εγκεκριμένο συστατικό σε όλα τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς; 

Η απάντηση είναι : Καπιταλχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!! 

Η ποσότητα που βρίσκεται ξεχωριστά μέσα σε κάθε κρέμα δεν επαρκεί για να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Αν αναλογιστείτε όμως πόσα προϊόντα χρησιμοποιεί μια μέση γυναίκα στη ζωή της, τότε θα καταλάβετε ότι μιλάμε για βλάβες που προκαλούνται αθροιστικά. Δεν θα επεκταθώ στα υπόλοιπα συντηρητικά, επιφανειοδραστικά και λοιπά χαριτωμένα, θα μείνω εδώ. Επίσης η τιμή ή η μάρκα του προϊόντος δεν έχει μεγάλη διαφορά. Τα ακριβά καλλυντικά είναι απλώς συνήθως γεμάτα με ισχυρά βλαβερά ενεργά συστατικά πάνω σε μια φτηνή και βλαβερή βάση. Απλά κάνουν αυτό που υπόσχονται χωρίς να μας νοιάζει το πως. Θα σας πω πως επίσης πως ορυκτέλαια έχω βρει και σε φαρμακευτικά προϊόντα γνωστότατων brand (και ακριβότατων) για περιποίηση βρεφών.

Οπότε αν είναι να αγοράσετε παραφινέλαιο με λίγες σταγόνες χαμομηλιού δεν χρειάζεται να πληρώνετε 3 φορές περισσότερα. Πάρτε το από τα καλάθια του σούπερ μάρκετ. 

Όμορφες απέξω, άρρωστες από μέσα; Εμένα προσωπικά δεν με ψήνει. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός κάποια πράγματα τα μεταβολίζει καθώς τα αναγνωρίζει. Η τροφή αναγνωρίζεται και γίνεται καύσιμο. (Ας μην μιλήσω και για την τροφή) Το θέμα είναι όμως ότι το πετρέλαιο δεν το αναγνωρίζει, δεν ξερει τι να το κάνει και το στοιβάζει μέσα και γύρω από ζωτικά όργανα. 

Οπότε λοιπόν μένει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, αν ξεχάσετε τα διαφημιστικά τρικ, τις καλοφτιαγμένες συσκευασίες και τις ψεύτικες μυρωδιές, αν θέλετε η κρέμα που βάζετε καθημερινά στο πρόσωπό σας να περιέχει
αυτό 



ή αυτό; 



Παραπομπές για περεταίρω ενημέρωση:

Θα χαρώ πολύ να λάβω σχόλιά σας και να συζητήσουμε επί του θέματος.

Επικοινωνείτε ελεύθερα μέσω της fb fanpage Green Tara Cosmetics & More ή μέσω email στο fallia_xz@hotmail.com

Γαρυφαλλιά :) 


Δεν υπάρχουν σχόλια: